Ankara'da baro başkanlarına polis ablukası

Ankara'da baro başkanlarına polis ablukası
Saldırının ardından polisin alanın boşaltılması anonslarına, alkış ve 'Savunma susmadı susmayacak' sloganıyla yanıt veren avukatlar alanı terk etmiyor.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Çoklu baro’ teklifine karşı Kuğulu Park'ta nöbete başlayan baro başkanları ile avukatların bir araya gelmesine polis engel oldu. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, engellemeye "Yasa görüşülmeye devam ettikçe en temel haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz" diyerek tepki gösterdi.

AKP ve MHP tarafından hazırlanıp, Meclis Genel Kurul'da görüşülmeye devam edilen "çoklu baro" tasarısına karşı Kuğulu Park'ta nöbet eylemi başlatan baro başkanlarının etrafı polisler tarafından 3 ayrı bariyerler çevrildi. Polisler, baro başkanlarına dönük kuşatmayı görüntülemek isteyen basın mensupları da yine engelledi.

Eyleme destek vermek üzere parka gelen avukatlar da baro başkanlarının bulunduğu alana sokulmadı. Bu durum baro başkanları ve avukatlar ile polisler arasında gerginliğe neden oldu.
 
YÜCEL: ENGELLEME KANUNA AYKIRI

Desteğe gelen avukatların alandan uzaklaştırılması üzerine İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, bir polis amirine "Avukat arkadaşlarımı neden uzaklaştırıyorsun?" diye sordu. Polis amiri avukatların fiziksel mesafe gerekçesiyle uzaklaştırıldığını öne sürdü. Yücel’in gazetecilerin alana alınmasını istemesine üzerine ise, aynı polis amiri, "Basın mensubu arkadaşları almıyoruz" yanıtı verdi.
 
Yaptığı açıklamada kanuna aykırı bir şekilde eylemlerinin engellendiğini söyleyen Yücel, parkın bomboş olduğunu, iddia edildiği gibi engellemenin sosyal mesafe ile ilgisi olmadığını ifade etti. Yücel, bu yaklaşımla baro başkanlarının yurttaşlardan ve avukatlardan uzak tutulmak istendiğini belirtti. 
 
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve kendilerinin de sosyal mesafeye dikkat etmek için parkı tercih ettiklerini kaydeden Yücel, "Her seferinde onlarca engeli aşıyoruz. Bu engellemelerin hiçbiri kanuna uygun değil. Basın mensuplarının nerede çalışacağına onlar mı karar verecek. Biz sizler içinde mücadele ediyoruz" dedi.

SAĞKAN: GÖRÜŞMELER SÜRENE KADAR BURADAYIZ

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ise, Anayasa’nın 74'üncü maddesi gereğince herkesin dilekçe vermeye hakkı olduğunu belirtti. Kuğulu Park’ta meslektaşlarıyla birlikte hazırladıkları dilekçeleri imzaladıktan sonra Meclis’e götürmek istediklerini söyleyen Sağkan, "Son dönemlerde Ankara’da sürekli karşılaştığımız bir engelleme ile daha Ankara’nın merkezindeki parkta karşılaşıyoruz. Şuan yapılan uygulamanın yasayla hiçbir alakası yok. Burayı geniş bir alanı olduğu için tercih ettik. Sağlık Bakanlığı açıkladığı kriterlere uygun davranıyoruz ancak uygulama tam da pandemi sürecinde sağlığa zararlıdır. Anayasaya açıkça aykırı bir suç işleniyor. Vatandaşın bir parka girmesine dahi müsaade edilmiyor. Baro başkanları burada durmaya devam ediyor. Yasa görüşülmeye devam ettikçe en temel haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz" diye konuştu.


AVUKATLAR: AYRILMIYORUZ

Destek için parka gelen ancak engellenen Ankara Barosu üyesi avukat Doğan Erkan, baro başkanlarının hazırladığı dilekçeye ulaşana ve imzalayana kadar parktan ayrılmayacaklarını ifade etti. Erkan, "Dilekçede 'bu kanun maddesi Anayasa’ya aykırı, geri çekilsin' yazıyor. Biz buradan ayrılmıyoruz" dedi.
 
GAZETECİLERİN DAYANIŞMASINA AA DAHİL OLMADI

Yapılan açıklamanın ardından baro başkanlarının yanına geçmek isteyen basın mensuplarına izin verilmedi. Polisin sadece sarı ya da turkuaz kartı bulunan gazetecileri alana sokacağını belirtmesi üzerine sarı basın kartı bulunan bazı gazeteciler polisin gösterdiği alana geçti. Fakat bir süre sonra aralarından bir grup diğer meslektaşlarının alana alınmamasını protesto ederek, diğer gazetecilerin yanına geçti. Polisin ‘kartı olan gazeteciler’ için ayırdığı alanda sadece Anadolu Ajansı çalışanları kaldı.
 
 

AVUKATLAR: ÇETE GİBİ DAVRANMAYIN

Avukatların içeri alınmaması sırasında polisler ile avukatlar arasında tartışmalar yaşandı. Bir polis memuru, üzerlerine yürüdüğü bir avukata yönelik 'terbiyesiz' ifadesini kullandı. Avukat ise polise 'Hakaret etme, alıyorsan gözaltına al' diyerek karşılık verdi. Bir süre devam eden gerginlik sırasında avukatlar, kendilerine engel olan polislere yönelik 'Çete misiniz? Polis gibi davranın, çete gibi davranmayın' sözlerini sarf etti.

Alana sokulmayan avukatlardan 77 yaşındaki Dilek Demancıoğlu, 50 yılı aşkındır Ankara Barosu’na kayıtlı olduğunu ve barosunu sonuna kadar savunacağını dile getirdi. Demancıoğlu, bütün meslektaşlarına çağrı yaparak yasanın Meclis’ten geçmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

YURTTAŞLAR YEMEK GETİRDİ

Kimi yurttaşlar da, baro başkanlarıyla dayanışmak için eylem alanına yemek getirdi. Fakat polisler getirilen yemekleri içeriye almadı.

Baro başkanları ise, polis bariyerlerinin öte tarafından kendilerine destek olmak üzere bekleyen yurttaşlar ile gazetecilere dondurma dağıttı. Baro başkanları adına avukatlar dondurmaları dağıttı.

AVUKATLAR DARP EDİLDİ

Desteğe gelen CHP’nin hukukçu milletvekillerinden Mahmut Tanal, baro başkanlarının yanına geçmek istedi. Parkın ablukaya almasına ilişkin belge olup, olmadığını soran Tanal’a polis; "belge yok" dedi. Tanal bunun üzerine bariyeri açtı. Bu sırada avukatlar alana girmeye çalıştı, polis avukatları darp ederek, uzaklaştırdı. Kısa süreli yaşanan arbede sırasında 7 avukat polisler tarafından darp edildi.

Polislere tepki gösteren avukatlar, "sizden beş yıl önce başkası vardı şimdi avukatım nerede diye söyleniyorlar siz de bunu diyeceksiniz" dedi.

Avukatlar "Barikatı aç" sloganlarıyla polis müdahalesine tepki gösterdi.

ERKAN BAŞ: İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ PARMAK KALDIRMA MAKİNASI

Barolara destek için alana gelen TİP Milletvekili Erkan Baş, teklifin Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldüğünü söyledi. Baş, "Şu anda Genel Kurul'a indir tek tek maddeler görüşülüyor. İktidar ve ortağı milletvekilleri birer parmak kaldırma makinası olarak iş görüyorlar ya da oradaki muhalefeti susturmak üzere saldırıyorlar. Bu parlamentodaki vicdan sahibi, haktan hukuktan adaletten yana milletvekilleri ile avukatların ve toplumsal müvadele aktörlerinin ortak mücadele yükseltmesi gerekiyor" diye konuştu.

Polis, avukatların eylemini tecrit etmek için otobüs getirdi ve avukatlara yönelik saldırı başladı. Saldırının ardından polis sık sık sosyal mesafe gerekçesiyle alanın boşaltılmasını istiyor, avukatlar bu anonslara alkışlarla yanıt veriyor ve alanı terk etmiyor.

Avukatlar, Tunalı Hilmi Caddesi üzerinde eylemlerine devam ediyor. Çevrede yurttaşlar ise avukatlara yoğun destek gösteriyor. Polis, Tunalı Hilmi Caddesi'nde trafiği kısıtladı. 

Ayrıntılar geliyor...
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar