Ankara Emniyeti’nde işkence iddiası

Ankara Emniyeti’nde işkence iddiası
Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde bazı kişilere işkence yapıldığı belirtilirken, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, emniyetin bir an önce açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Gergerlioğlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "Fetö/PDY’nin yeniden yapılanması soruşturması" kapsamında O.C. isimli kişinin ağır baskı ve işkence altında yaklaşık 300 kişiye yakın isim vermesi üzerine soruşturmanın genişletildiğini ve itirafçı beyanında adı geçen birçok kişiye çeşitli illerde operasyonlar yapıldığını belirtti.

MA'nın aktardığı bilgilere göre, işkence gördüğü iddia edilen kişiler, 17 Ocak’tan bu yana Ankara TEM’de gözaltında tutuluyor. Gözaltında tutulan 4 kişiden 2’siyle yapılan görüşmede, Gergerlioğlu’nun işkenceye dair söylediklerini doğruladıkları öğrenildi. İşkence yapılan kişilere ise isim vermemeleri yönünde baskı uygulandığı belirtildi.

 ‘ANKARA EMNİYETİ SABIKALI BİR YER’

İddialara dair konuşan Gergerlioğlu, gözaltında kaç kişinin olduğuna dair sayıyı net bilemediklerini belirtti. Gergerlioğlu, "Ciddi işkence iddiaları varsa bizim için bir kişi bile olsa önemlidir. Ankara Emniyeti bizim açımızdan zaten sabıkalı bir yer. İşkenceyle ilgili çok sayıda iddialar gelmişti, defalarca soru önergeleri vermiştik. Ama cevap verilmedi. En sonunda Ankara Barosu bir ziyaret yaptı ve işkenceleri raporla belgelemişti" dedi.

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden avukatların gözaltında olan kişilerle görüştüğünü de söyleyen Gergerlioğlu, "4 kişinin gözaltında tutulduğu ve 2 kişinin kötü muamele ve işkenceye uğradığı yönünde bilgiler geldi. Bize şu ana kadar ulaşan bilgi bu. Çırılçıplak tazyikli suya maruz kalmaları, makata şişe sokma tehdidi gibi işkencelerin yapıldığı anlatılmış" dedi.

'AĞIR İŞKENCE TARZLARINI HER GÜN GÖRÜYORUZ'

İşkencenin insanlık suçu olduğuna vurgu yapan Gergerlioğlu, "Açıklama bekliyoruz. Ankara Emniyeti’nin bu konuda bir an önce açıklama yapması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı’nın da. İktidarın en hararetle savunduğu şey; işkenceye sıfır tolerans, zerre işkence yoktur.’ Bunu defalarca söylüyorlar. Ama var, devam ediyor. Ağır işkence tarzlarını her gün görüyoruz. Önceki işkencelere dair verdiğimiz soru önergelerine cevap verilmemesi pervasızlıktır. Pervasızlık hali var ve biz de bunun üzerine hassasiyetle gidiyoruz. Alışmıyoruz. Bu tür gayretlerimizin işkenceyi en azından durdurucu işlevi olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 

Öne Çıkanlar