Ankara Katliamı davası: Devlet IŞİD'li sanıkları neden bulup getirmiyor?

Ankara Katliamı davası: Devlet IŞİD'li sanıkları neden bulup getirmiyor?
Nisan ayına ertelenen 10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasında sanık sandalyeleri bir kez daha boş kaldı.

IŞİD'ın gerçekleştirdiği 10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nın yakalanmayan firari sanıkların yargılandığı davada, sanıklar hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının devamına karar verdi. Sanık sandalyelerinin boş kaldığı duruşma 18 Nisan 2019 tarihine ertelendi.

SANIK SANDALYESİNDE NE SORUMLULAR NE DE SANIKLAR VARDI

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonu yetersiz kaldığı için 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu’nda görülen duruşmada 37 aydır firari olan IŞİD'li 16 sanık ile sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin katılmadığı duruşmada, avukatlar firari sanıkların yakalanmamasından sorumlu olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

'YARGILANMASI GEREKENLER TERFİ ETTİRİLİYOR'

Katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve yaralıların avukatlarından, Sevinç Hocaoğulları, katliamda sorumluluğu açık olarak tespit edilen Gaziantep Valisinin 3 yıl sonra İstanbul'a atandığını hatırlattı:

"103 insanın öldürüldüğü bir katliamda rekor cezaların değil, adaletin peşindeyiz. 10 Ekim siyasi bir katliam olduğu için hiçbir kamu görevlisi ve sorumlular yargılanmadı. Gaziantep Valiliğinin, kolluk güçlerinin sorumluluğu açık ve bunun üzerinden 3 yıl sonra Gaziantep Valisi İstanbul'a atanıyor. Yargılanması gerekirken terfi ediyor" dedi. Soruşturma aşamasında 'x' ve 'y' diye belirtilen kişilerin bulunması için mahkemenin bir çabaya girmediğini dile getiren Hocaoğulları, "Bu yargılama bu günümüzü ve yarınımızı ilgilendiriyor."

'16 SANIĞIN BİR TANESİNİN BİLE DURUŞMADA OLMAMASI DEVLETİN ACZİ'

Katliam sanıklarının yakalanmamasına tepki gösteren 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adına söz alan Avukat Mehtap Sakinci Coşgun, "37 aydan sonra firari sanıkların en azından birini bu sanık sandalyelerinde görmek istiyoruz ve bu davaya müdahil olma hakkımızı yinelemek istiyoruz. Bu eğer Türkiye Cumhuriyetinin en büyük katliamı ise neden insanlığa karşı suç tanımlarının içine girmiyor? Duruşma nerede olursa olsun dava nereye götürülürse götürülsün biz takip edeceğiz. 16 firari sanığın bir tanesinin bile burada olmamasını devletin aczi olarak görüyoruz" dedi.

'KATİLLER YARGILANMAZ İSE KİMSENİN VİCDANI RAHAT ETMEYECEK'

Katliamdan yaralı kurtulan Mustafa Çeker, polislerin miting alanında gerekli güvenlik önlemlerinin neden alınmadığını sordu. Çeker, "Mahkemenin bunları sorması gerekmez mi? Burada bir siyasi sorumluluk var. Yargılanmazsa kimsenin vicdani rahat etmeyecek. Devlet başka katilleri Suriye’den bulup getiriyor da IŞİD'lileri neden bulup getirmiyor? Ben bir canlı bombanın anne babasının 'çocuğumuzu yakalayın' çağrılarını biliyorum" dedi.

'HAKİM VE SAVCILAR DA KARARTMAYA ÇALIŞIYOR'

Kamu görevlilerinin yargılanması konusunda firari sanıkların katliamdaki rolünün hassasiyetle incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Avukat Tonguç Cankurt, İlhami Balı ve diğer sanıkların teknik takip olmasına rağmen yakalanmadıklarına vurgu yaparak, "Hakimler ve savcılar da bu şekilde olayı karartmaya çalışıyor" dedi.

'YAKALAMAYANLARA SUÇ DUYURUSU AÇILSIN'

Toplanan delillere rağmen hiçbir işlem yapılmadan rafa kaldırılan dosyalarda Yunus Durmaz, Nusret Yılmaz ve Ahmet Güneşin mahkeme salonunda olmamasının sebebini soran Sarıoğlu, bu nedenle soruşturmayı yürüten savcılar, emniyet görevlileri hakkında mahkeme tarafından suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

‘SİYASİ BİR KATLİAMDIR’

İzmir Baro Başkanı Avukat Özkan Yücel, davaya katılma talebinde bulundu. İzmir Barosu’nun adalet talebinde ailelerin yanında olmak istediklerini belirten Yücel, "Neden müdahil olmak istiyorsunuz diyorsanız vicdan diye cevaplamak istiyorum. Silahı tutan ya da katliamı yapanları yargıladınız. Ama ya silahı tutturan, nasıl örgütlendiklerini ortaya çıkardınız mı? Kamu görevlilerinin hiç mi sorumluluğu yok. Katliamların işleniş tarihine bakın sayın yargıçlar bu bir süreçte gerçekleşti ve bu davanın siyasi ayağının ortaya çıkması gerekiyor" diye belirtti.

DURUŞMA NİSAN AYINA ERTELENDİ

İzmir Baro’sunun katılma talebinin kabulüne,firari sanıklar hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının devamına karar verdi. Duruşmanın 18 Nisan 2019 saat:10:00’a ertelenmesine karar verildi.

DURUŞMA ÖNCESİ ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILDI

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonu yetersiz kaldığı için 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu’nda görülen duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve 10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin yakınları bir açıklama yaptı.

'10 EKİM DAVASININ SÜRECİNİ İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Açıklamayı kurumlar adına yapan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği 10 Ekim-Der Başkanı avukat Mehtap Sakinci Coşgun sözlerine adalet sağlamak için daha yolun başında olduklarını söyleyerek başladı:

"Geçtiğimiz aylarda tutuklu sanıkların yargılanması sonuçlandı ve adalet beklentileri karşılanmadı. Bugün başlayarak ve toplamda bir gün sürecek yargılama için salonları doldurmamız gerekiyor. Bugün, 10 Ekim 2015'te garda hayatını kaybedenlerin aileleri olarak buradayız. Bu katliam davasında firar olan 16 sanık hakkında açılan dava için bugün buradayız. Çok fazla söze gerek yok yaklaşık 2 yılı geçen bir yargılama sürecine şahit olduk  Bu yüzden bu yargılanmanın düzgün yapılması için bundan sonra da, sonraki süreçlerde de Ankara Adalet Sarayı önünde olmaya ve 10 Ekim katliam davasının sürecini izlemeye devam edeceğiz."

NE OLMUŞTU?

Ankara Gar Katliamı davasında yargılanan 35 sanıklı duruşmanın 3 Ağustos 2018 tarihinde görülen dava duruşmasında 19 sanığa ceza verilerek, 16 firari sanığın dava dosyası ayrılmıştı. Mahkeme heyeti 9 sanığa 'anayasal düzeni ihlal' suçundan birer kez, 'kasten öldürme' suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ayrıca sanıklara 20'si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 bin 557'şer yıl hapis cezası verildi. 

Dosyası ayrılan 16 firari sanığın isimleri şöyle: İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentina Slobodjanjuk, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız ve Hasan Hüseyin Uğur. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar