Ankara Valiliği'nin talebiyle kapatılmak istenen Tüm Emekliler Sendikası'nın davası 30 Nisan'da

Ankara Valiliği'nin talebiyle kapatılmak istenen Tüm Emekliler Sendikası'nın davası 30 Nisan'da
Emekliler, maaşları ve hakları için hükümetle toplu iş sözleşmesi masasına sendikaları ile oturmak istiyor.

Ankara Valiliği’nin, Tüm Emekliler Sendikası’nın kapatılması için açtığı davanın duruşması 30 Nisan tarihinde görülecek. Tüm Emekliler Sendikası Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi’nde görülecek duruşma öncesi bir dizi eylem yapacak.

Ülke genelinde 27 Nisan’da ülke genelinde eylem yapacak olan emeklilerin sendika girişimlerine ilişkin dava ilk değil daha öncede DİSK/Emekliler Sendikası’na yönelik benzer bir dava açılmıştı.

‘YASADA, 'EMEKLİLER SENDİKA KURABİLİR' HÜKMÜ OLMADIĞI SÖYLENİYOR’

Dava süreci ile ilgili Evrensel’den Halil İmrek’e konuşan Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Temsilcisi Mustafa Çankaya, "Ankara valiliğinin talebi üzerine Tüm Emekliler Sendikasının kapatılması için açılan davanın gerekçesinde yasada, 'emekliler sendika kurabilir' hükmü olmadığı söyleniyor. Oysaki Türkiye’nin dört ayrı uluslararası sözleşmede imzası var. Bu imza atılan uluslararası sözleşmelerde 'Herkes sendika kurabilir, sendikalara üye olabilir' diyor. Üstelik Anayasanın 90. maddesi; anlaşmazlık durumunda, 'uluslararası sözleşmeler geçerlidir" dedi.

Çankaya sendika kurma hakkının iki ay önce mahkeme tarafından uygun görüldüğünü hatırlatarak, "Daha, iki ay öncesinde mahkeme, oybirliği ile 'emekliler sendika kurabilir' kararı vermişti. Bu karar çok önemli hukuksal bir belge ve kazanımdı. Yargıtay bu kararı bozdu. Dosyayı yeniden İstinaf Mahkemesi’ne gönderdi. Şimdi İstinaf Mahkemesi üyeleri ya kararlarında direnecekler ya da Yargıtay’ın bu kararına boyun eğecekler" şeklinde konuştu.

‘EMEKLİLERİN BİRLEŞECEĞİ BİR SENDİKA İSTEMİYORLAR’

13,5 milyon emeklinin olduğunu hatırlatan Çankaya, emeklilerin sorunlarını ancak örgütlü olarak çözebileceğini söyledi. Emeklilere verilen yüzde 7-8’lik zammın bir ay içinde eridiğinin altını çizen Çankaya, "Emeklilerin birleşeceği, sesini güçlü çıkaracağı bir çatı, sendika istemiyorlar. ‘Emekliler sendika kuramaz’ gibi bir saçmalık olabilir mi. Emekliler yıllarca çalışmış emekli olmuş. Şimdi aldığı emekli maaşı için pazarlığı, toplu sözleşmeyi hükümet ile yapacaklar. Maaşlarımız kademeli olarak düşürülüyor. İntibak Yasası çıkarılmadığından maaşlar arasındaki farklar büyüyor. Bunun için sendikasının olması lazım. Oturup kim hükümet ise onunla alacağımız maaşı, alacağımız ikramiyelerin pazarlığını yapacağız. Bugün tüketim maddelerine gelen zamlar yüzde 50’lerde seyrediyor. Çarşı, pazar çıkılacak gibi değil. Bayram ikramiyeleri üç yıldır yerinde sayıyor. 65 yaş üzerine getirilen yasaklar, tüm emeklileri çileden çıkardı. Biz hayatın kendisiyiz. İşte biz onun için bütün emeklilerin birleşeceği, herkesin üye olacağı bir sendika diyoruz. Bütün emeklileri Tüm Emekliler Sendikası altında örgütlenmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar