'Ankara’ya umut ve barış götüreceğiz'

'Ankara’ya umut ve barış götüreceğiz'
Hakkari’den Ankara’ya devam eden ‘Demokrasi yürüyüşü’nün Adana durağında konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, 'Ankara’ya direnişimizi götürüyoruz' dedi.

HDP'nin Hakkari’den Ankara’ya başlattığı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü", 5’inci gününde Diyarbakır’dan Adana’ya ulaştı. Aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve partili milletvekillerinin bulunduğu yürüş konvoyunun ilk durağı Urfa’nın Siverek ilçesinde partililer tarafından coşkuyla karşılanan HDP konvoyu, yol boyunca sokaklara inen halk tarafından alkışlandı. Zafer işaretleriyle konvoyu destek gösteren halk, "HDP halktır, halk burada" sloganları attı. 

HALK SOKAKLARA KOŞTU

Hilvan’a ulaşan konvoy, burada da benzer şekilde alkışlarla karşılandı. Evlerden sokaklara koşan partililer, konvoyu büyük bir coşkuyla karşıladı. Konvoyu takip eden polis, yurttaşlara fiziki müdahalede bulunarak, destek vermemeleri yönünde tehditlerde bulundu. Partililerin duruma tepki göstermesi üzerine araçlardan ağır silahlarla inen polis, tehditlerde bulundu. Engellemelere rağmen partililer halkı selamladı ve daha sonra yürüyüşe devam etti. 

Adana girişinde partililer tarafından karşılanan yürüyüş konvoyu, Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan HDP il binasına şehir turuyla gitti. İl binasına yakın bir noktada araçlardan inen yürüyüşçüler, sloganlar eşliğinde parti binasına doğru yürüyüşe geçti. Parti binasında bulunan yurttaşlar tarafından alkışlanan yürüyüşçüler, mor zincir oluşturan kadınlar ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri tarafından güllerle karşılandı.

    

Parti binasını abluka altına alan polis, partililerin dışarı çıkmasını engelledi. Engelleme üzerinden parti binasından meşaleler yakan gençler, "HDP halktır, halk burada", "Bijî berxwedana HDP’ê" sloganlarını attı. Bu sırada polisin "Yasa dışı slogan atılıyor" demesi dikkat çekti.

Yürüyüşçülerin polislere tepkisi üzerine il binasından çıkan partililer, HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, milletvekilleri ve belediye eş başkanlarının fotoğraflarını taşıdı. 

HATİMOĞULLARI: SESİNİZİ SESİMİZE KATIN

Uzun süre alkışlanan yürüyüşçüler, burada açıklamada bulundu. HDP’nin Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hakkari’den Adana’ya selamlar getirdiklerini söyledi. Halkların selamını Ankara’ya taşıyacaklarını dile getiren Hatimoğulları, "Faşizme karşı asıl olan hep birlikte mücadele için Türkiye halklarına, inançlarına, ezilenlerine sesleniyoruz: Gelin sesinizi sesimize katın, hep birlikte bu onurlu demokrasi yürüyüşünü büyütelim" çağrısında bulundu.

GÜNAY: SÜMBÜL DAĞI’NDAN TOROSLARA

HDP Sözcüsü Ebru Günay da, "Hakkari’nin Sümbül Dağı’ndan Toroslar'a merhaba, Van Gölü’nden Akdeniz’e merhaba" diyerek halkı selamladı. Günay, "Bugün Adana’da bizleri kadınlar mor zincirleriyle karşıladı. İstanbul kolundaki kadınlar mor konvoy ile Figen Yüksekdağ’a, Sebahat Tuncel’e, Gültan Kışanak’a selam gönderdi. Bizlerde buradan onlara selam gönderiyoruz" diye konuştu.

‘ANKARA’YA DİRENİŞİMİZİ GÖTÜRÜYORUZ’

Yürüyüşe zılgıtlarıyla destek veren kadınların sesinin Türkiye’nin dört bir yanında yankılandığını ifade eden Günay, "Hakkari’den Van’a, Van’dan Diyarbakır’a, bugün Adana’dayız. Yürüdüğümüz her sokakta, hedefimize umut biriktirdik. Bugün bir kez daha umut, direniş ve inanç biriktirdik. Hep birlikte gördük ki, HDP’nin, halkların kararlığı alanlara, mekanlara, duvarlara sığdırılamaz. Adana’da bizleri dinleyen gençlerin sokaklara taşan sevinci gibi, bugün 82 milyon Türkiye halkları ve gençleri yürüyor. Ankara’ya sesimizi götürüyoruz, direnişimizi götürüyoruz" ifadelerini kullandı.

‘YOLLAR UMUT DOLUYDU’

Barış için yola çıktıklarının altını çizen Günay, şunları söyledi: "Yollar umut, barış ve özgürlük doluydu. Bizler Yaşar Kemal’in diyarından İnce Memed’in diyarına geldik. Ankara’ya umut ve barış götüreceğiz. HDP yürüdükçe birileri korktu, HDP onların yolunu kapattı. HDP yürüdükçe, kötülükleri, zulümleri görünür oldu. Korkuları bundandır. Korkuyorlar; çünkü HDP yürüyor, HDP onların ikiyüzlü maskelerini düşürüyor. HDP demokrasiye ses olmaya devam ediyor."

DARBEYE KARŞI DEMOKRASİ

"Edirne’den Hakkari’ye köprü olduk" diyen Günay, konuşmasına şöyle devam etti: "Bizler yürüdükçe bir bütün olduğumuzu gördük. Çünkü bu yürüyüş 82 milyonun yürüyüşü, bu yürüyüş demokrasi yürüyüşüdür. Buradan, Çukurova'dan bir kez daha demokrasi güçlerine, derdi bu ülkenin demokrasisi olanlara, derdi bu ülkenin geleceği ve refahı olanlara sesleniyoruz. Gelin hep beraber savaş ve çatışmaya karşı barışı savunmaya devam edelim. Siyasi darbeye karşı hep birlikte demokrasiyi savunmaya devam edelim. Yoksulluğa, işsizliğe karşı hep birlikte sosyal adaleti ve emeği savunmaya devam edelim. Erkek şiddetine karşı kadın özgürlüğü için hep birlikte yürümeye ve mücadele etmeye devam edelim. Çünkü biz yürürken gördük; Edirne, Hakkari, Van, Ankara, Diyarbakır bir olursak iktidarın zulmü biter, hep beraber Türkiye’yi girdiği karanlık yoldan çıkarır, aydınlığa doğru birlikte yürümeye devam ederiz. Bizler buradan Ankara'ya devam edeceğiz. Sizlerden aldığımız inancı, kararlılığı, heybemize doldurduk. Yarın Ankara’dan Çukurova’ya ses olacağız."

Sloganlar ve alkışlarla uğurlanan yürüyüş konvoyu, Ankara’ya doğru hareket etti. Yürüyüş, yarın Ankara’da Meclis Parkı’nda yapılacak kitlesel açıklamayla son bulacak. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar