Avrupa Parlamentosu'nda kimyasal silah iddialarına ilişkin soruşturma talebi

Avrupa Parlamentosu'nda kimyasal silah iddialarına ilişkin soruşturma talebi
Kürt Dostluk Grubu, Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nda bulunan Kürt Dostluk Grubu Eşbaşkanları François Alfonsi (Yeşiller/EFA, Fransa) Andreas Schieder (S&D, Avusturya) Nikolaj Villumsen (LEFT, Danimarka), Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde kimyasal silah kullanıldığı iddialarına dair uluslararası soruşturma talep etti.

Ortak bir açıklama yapan AP üyeleri, "Irak Kürdistanı’ndan yüzden fazla milletvekili, gazeteci, aydın, kadın hakları aktivisti, insan hakları aktivisti ve sivil toplum mensubu, uluslararası toplumu Türkiye güçlerinin Irak topraklarındaki askeri operasyonlar sırasında kimyasal silah kullandığı konusunda uyarıyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve BM Silahsızlanma İşleri Ofisi’nin soruşturma yürütmesi ve bağımsız bir komisyon kurulmasına yönelik talebi hatırlatan AP üyeleri, "Türkiye'nin Suriye (Rojava) ve Irak'taki Kürt bölgelerine yönelik saldırganlık politikası giderek daha acımasız hale geliyor ve uluslararası hukuku sistematik olarak ihlal ediyor. Güçlü ve acil bir müdahale olmazsa Türkiye, dünyanın bu bölgesinde barışı tehlikeye atan uygulamalarında cesaretlendirilecektir" diye uyardı.

Açıklamada, "Avrupa Parlamentosu'ndaki Kürt Dostluk Grubu bu çağrıya destek veriyor ve uluslararası makamlardan hızlı hareket etmelerini ve soruşturma için bir heyet göndermelerini istiyor" denildi. (MA)

Öne Çıkanlar