AP Kürt Dostluk Grubu'ndan Bağdat'a Şengal mektubu

AP Kürt Dostluk Grubu'ndan Bağdat'a Şengal mektubu
Irak merkezi hükümetiyle Şengal halkı arasında yaşanan krizin bölgenin istikrarı ve halkın refahı için tehlikeli olduğu vurgulanan mektupta, Êzidîlerin yaşadığı soykırıma dikkat çekiliyor.

Avrupa Parlamentosu (AP)  Kürt Dostluk Grubu üçlü koordinasyon üyeleri François Alfonsi (Yeşiller/EFA Grubu), Andreas Schieder (Sosyal Demokat Grubu) ile Nicolaj Villumsen (GUE/NGL Grubu) tarafından yazılan bir mektupla, Şengal’in durumuna ilişkin uyarılar paylaşıldı. Mektup, Irak’ın Avrupa Birliği (AB) nezdindeki büyükelçisi Sadiq Alrikabi, AP’nin Irak’la İlişkiler Delegasyonu Başkanı parlamenter Sara Skyttedal ile AP Irak Raportörü Mick Wallace’e gönderildi. Ayrıca Şengal’deki demokratik özerk yönetimin de bilgilendirileceği duyuruldu. Irak hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında ekim ayında imzalanan bir anlaşma kapsamında, Êzidîlerin kazanımının tasfiyesi için Şengal Demokratik Özerk Yönetimi’ne bugüne kadar süre verilmişti.

ANF'deki habere göre, Irak merkezi hükümetiyle Şengal halkı arasında yaşanan krizin bölgenin istikrarı ve halkın refahı için tehlikeli olduğu vurgulanan mektupta, Êzidîlerin yaşadığı soykırıma dikkat çekiliyor. Êzidîlerin kendi kültürleri, dini ve tarihi miraslarına sahip oldukları ve son olarak 2014’te IŞİD'in "74’üncü fermanına" maruz kaldığının hatırlatıldığı mektupta, sonrasında Êzidîler için güvenli yaşamın ciddi önem kazandığının altı çizildi.

'IRAK’IN TALEPLERİ DEMOKRATİK VE ÇOĞULCU ANLAYIŞA AYKIRI'

Şengal’de Êzidî halkının kendi özerk yönetimini oluşturduğunun ifade edildiği mektupta, demokratik yönetim, asayiş güçleri, YBŞ ve YJŞ’nin bu yönetimin parçaları olduğu belirtildi.

Irak hükümetinin Şengal’deki özerk yönetimin lağvedilmesi yönündeki taleplerinin çoğulculuk ve demokrasi anlayışına uymadığına işaret edilen mektupta, bu taleplerin Bağdat ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında varılan bir anlaşmaya dayandığı hatırlatıldı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar