Ape Musa İzmir’de anıldı

Ape Musa İzmir’de anıldı
Na Kültür Sanat Merkezi, Apê Musa’yı katledilişinin 29'uncu yıl dönümünde İzmir’de andı.

Na Kültür Sanat Merkezi, Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter’i katledilişinin 29’uncu yılında ilk kez bir kafede düzenlediği etkinlikle andı. Etkinlikte şair Vejdin Çiçek'in kaleme aldığı "Musa Anter Destanı" adlı şiir kitabı imzalandı. Etkinliğin moderatörlüğünü gazeteci Mazlum Vesek, yaparken, Musa Anter’in kızı Rahşan Anter ile eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Akın Birdal konuşma yaptı. İlk defa gerçekleştirilen etkinliğin her yıl tekrar edileceği duyuruldu.

APÊ MUSA KÖŞESİ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) üyesi gazeteci Mazlum Vesek, cemiyetin Basın Müzesi'nde Musa Anter Köşesi açılışını yaparak, anılarını yaşatacaklarını söyledi.

Ardından konuşan İHD eski Eş Genel Başkanı Akın Birdal, Türkiye’nin suikastler ve katliamlar coğrafyası olduğunu belirterek, katledilen aydınları andı. Birdal, "Apê Musa’yı tanıdığım için onurluyum, o aslında sadece kendi halkının dostu değil, herkesin dostuydu. Bu ülkede muhalif, demokrasi, adalet, halkların kardeşliğini ve barışı savunan her birey suikastın adayıdır. Apê Musa, Uğur Mumcu ve nice aydınlar neden öldürüldü? Muhalif ve haksızlığa karşı geldikleri için. Katliamlarla onların düşüncelerini susturamadılar. Çünkü onların anıları yaşıyor" dedi.

'MUTLU OLDUM'

Musa Anter'in kızı Rahşan Anter, babasına Basın Müzesi'nde köşe ayırarak, anılarını yaşatanlara teşekkür etti. Anter, İzmir’de ilk defa yapılan ve her yıl tekrar edileceği kararlaştırılan etkinlikten mutlu olduğunu ifade ederek, Musa Anter’ın "Muğla da bizim Van da bizim" sözünü hatırlattı. Anter, "Babamın dediği gibi birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız. Sizler de çınarın yaprakları, dallarısınız, ümitliyiz. Başımızı dik tutmaktan başka çaremiz yok ama her fırsatta ezmeye çalışıyorlar. Hep güleceğiz. Kahkahalarımın arasında ne kadar hüzün olduğunu da bilirsiniz. Umarum kahkahalarla güldüğümüz günler yakın olur" ifadelerini kullandı.

Etkinlik müzisyen Arjin Seven, Hüseyin Kurtulmaz ve Soner Tepeli’nin müzik dinletisi ile son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar