Arap Birliği'nden Irak'taki siyasi güçlere: Tansiyonu düşürün

Arap Birliği'nden Irak'taki siyasi güçlere: Tansiyonu düşürün
Bağdat'ta Sadr destekçilerinin Meclis basmayı da içeren eylemlerine ilişkin Arap Birliği 'tansiyonun düşürülmesi' çağrısında bulundu.

Irak'ta geçen yıl ekim ayında yapılan seçimlerde çoğunluk elde eden Mukteda es Sadr'ın hükümet kurulamaması üzerine siyasetten geri çekilmesine yönelik Sadr yanlılarının düzenlediği protestolarla ilgili Arap Birliği'nden çağrı yapıldı.

Arap Birliği Genel Sekreterlik Sözcüsü Cemal Rüştü, "Genel Sekreter Ebu Gayt Irak'taki mevcut krizin gidişatını yakından takip ediyor ve tüm tarafların Irak'ın üstün çıkarlarını her türlü kişisel veya partizan çıkarların üstünde tutması çağrısında bulunuyor. Ülkedeki siyasi güçlere fitnenin bir an önce son bulması ve tansiyonun düşürülmesi için çağrıda bulunuyor" açıklaması yaptı.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, yaptığı yazılı açıklamada "Yaşanan krizin aşılması için ülkenin güvenlik ve istikrarını sağlamayı, sivil ve toplumsal barışı sağlamlaştırmayı amaçlayan, vatanın menfaatini önceleyen gerçek ulusal bir diyaloğa ihtiyaç olduğunu" vurgulamıştı.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi de "Siyasi tıkanıklık için çözüm de siyasidir. Çözüm, yapıcı ve samimi diyalogla ayrıca Iraklılar için yapılacak fedakarlıklarla mümkündür" açıklaması yapmıştı.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Mukteda es-Sadr destekçileri, Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayını protesto etmek için Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak meclis binasına girmiş, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlatmıştı. 

Öne Çıkanlar