Arap dünyasında İsrail'le yeni ticari anlaşmalar

Arap dünyasında İsrail'le yeni ticari anlaşmalar
26 Mart'ta, İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 'Bu pazar ve pazartesi günü İsrail’de tarihi diplomatik bir zirve düzenlenecek' denilmişti. Zirve gerçekleştirildi.

İsrail, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ülkeyi ziyareti sırasında son dönemde ikili ilişkilerini normalleştirdiği Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Fas’ın da katılımıyla "tarihi" bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

Dün İsrail Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "Bakan Yair Lapid’in daveti üzerine bu pazar ve pazartesi günü İsrail’de tarihi diplomatik bir zirve düzenlenecek" ifadeleri yer almıştı.

Odatv'nin aktarımına göre, pazar günü gerçekleştirilen toplantıyı tarihi kılan ise daha önce İsrail'e karşı çatışma içerisinde olan ülkelerin ticaret anlaşmalarıyla yeni bir barış sürecine girmiş olması olarak yorumlandı.

'ARAP DÜNYASI BARIŞTAN YANA OLDUĞUMUZU ANLAMAYA BAŞLADI'

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, tarihi toplantı ile ilgili, "Arap dünyası barış ve iş birliğinden yana olduğumuzu anlamaya başladı" dedi.

2020 yılında Fas, BAE, Sudan ve Bahreyn, ABD'nin abuluculuğunda "İbrahim Antlaşmaları" adı altında bir dizi ilişkileri normalleştirme anlaşmasına imza atmıştı.

1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü Arap ülkesi BAE, dördüncü Arap ülkesi ise Bahreyn oldu. Bu ülkeleri daha sonra Fas ve Sudan izledi.

Öne Çıkanlar