Araştırma: Halkın liderlerden sonra en güvendiği siyasetçi kim, oy oranlarında son durum ne?

Araştırma: Halkın liderlerden sonra en güvendiği siyasetçi kim, oy oranlarında son durum ne?
Gezici’nin son araştırmasına göre ‘Ülkenin geleceğinden kaygı duyuyor musunuz?’ sorusuna katılımcıların yaklaşık yüzde 70’i ‘Evet’ yanıtını verdi.

Gezici Araştırma, şubat ayında yaptığı anket çalışmasında seçmenin parti liderlerinden sonra en çok beğendiği siyasetçileri ve politika dışında en çok güven duyduğu kişileri sordu. Ayrıca partilerin oy oranları, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve ülkedeki gidişattan endişe duyanların oranına ilişkin veriler açıklandı.

Gezici Araştırma’nın Şubat 2022 anket sonuçlarına göre AKP içerisinde Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra en çok güvenilen ismin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, üçüncü ismin ise Savunma Bakanı Hulusi Akar olduğu belirlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ise 8’inci sırada yer aldığı görüldü.

CHP içinde Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra en çok beğenilen ismin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ondan sonra da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ev CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel olduğu belirtildi.

MHP seçmeni ise Genel Başkanı Devlet Bahçeli dışında en çok Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın’a güvendiğini kaydetti.

İYİ Parti’de de seçmenin Genel Başkan Meral Akşener dışında partinin İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı olan Yavuz Ağıralioğlu’na güvendiği tespit edildi.

SİYASET DIŞINDA EN ÇOK GÜVENİLEN İSİMLER

Araştırmaya göre halkın siyaset dışında en çok güvenilen isimlerin başında gazeteci Uğur Dündar yer alırken, onu sırayla sanatçı Haluk Levent, sunucu Müge Anlı, akademisyen Özgür Demirtaş ve gazeteci İsmail Küçükkaya takip etti.

SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI

Gezici Araştırma Şirketi, şubat ayı içerisinde yapılan son seçim anketi sonuçlarını da paylaştı. Yapılan anket çalışmasında katılımcılara "Bu pazar genel seçim yapılsa hangi partiye oy verirdiniz?" ve "Size göre ülkenin ekonomik sorunlarını kim çözebilir?" şeklinde sorular da yöneltildi.

PARTİLERİN OY DAĞILIMI

Anket sonuçlarına göre bu pazar seçim olsa partilerin oy dağılımı şöyle:

AKP: Yüzde 30,4

CHP: Yüzde 28,2

İYİ PARTİ: Yüzde 11,3

HDP: Yüzde 10,1

MHP: Yüzde 9,2

DEVA: Yüzde 2,2

GELECEK: Yüzde 1,4

MEMLEKET: Yüzde 1,2

ZAFER: Yüzde 1,2

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 1

TDP: Yüzde 0,9

DP: Yüzde 0,9

SAADET: Yüzde 0,8

BBP: Yüzde 0,6

TİP: Yüzde 0,4

VATAN: Yüzde 0,1

DSP: Yüzde 0,1

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ: İKİNCİ TURDA KİME OY VERİRSİNİZ?

"Cumhurbaşkanı ilk turda belirlenemeyip ikinci tura Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan kalsa kime oy verirsiniz?" sorusuna katılımcılar şu yanıtı verdi:

KEMAL KILIÇDAROĞLU: Yüzde 52,6

TAYYİP ERDOĞAN: Yüzde 47,4

‘SİZE GÖRE ÜLKENİN SORUNLARINI KİM ÇÖZEBİLİR?’

"Size göre ülkenin ekonomik sorunlarını kim çözebilir?" sorusuna katılımcılar şu yanıtları verdi:

MİİLLET İTTİFAKI

Kararsızlar dağıtılmadan: Yüzde 40,1

Kararsızlar dağıtıldığında: Yüzde 51,6

CUMHUR İTTİFAKI

Kararsızlar dağıtılmadan: Yüzde 37,6

Kararsızlar dağıtıldığında: Yüzde 48,4

KARARSIZLAR: Yüzde 22,3

"Ülkenin geleceğinden kaygı duyuyor musunuz?" sorusuna katılımcılar şu yanıtı verdi:

Evet: Yüzde 69,2

Hayır: Yüzde 30,8

Öne Çıkanlar