Araştırma sonuçları ortaya koydu: İnsanlar kedi ve köpeklere Coronavirus bulaştırıyor

Araştırma sonuçları ortaya koydu: İnsanlar kedi ve köpeklere Coronavirus bulaştırıyor
İtalya'da yapılan bir araştırmaya göre, insanların Covid-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2 virüsünü kedi ve köpeklere bulaştırdığı ortaya çıktı.

İtalya’da Coronavirus vakalarının en fazla görüldüğü bölgelerden biri olan Lombardiya bölgesinde evlerde yaşayan 540 köpek ve 277 kediye test yapıldı. Köpeklerin ortalama yüzde 3.4’ünde, kedilerin de yüzde 3.9’unda virüsün vücuda girmiş olduğunu kanıtlayan antikorlara rastlandı.

Bu yıl mart ile mayıs ayları arasında yapılan test sonuçlarını değerlendiren Almanya Hayvan Sağlığı Enstitüsü başkanı Thomas Mettenleiter, bu sonucun daha önce bilineni bir kez daha doğruladığını ve SARS-CoV-2 virüsünün hayvanlarla insanlar arasında bulaşıcılığının olduğunun kanıtlandığını belirtti.

DW Türkçe'nin aktardığına göre; Mettenleiter, bu çalışmanın Hayvan Sağlığı Araştırma Merkezi olan Friedrich Loeffler Enstitüsü (FLI)’nün Covid-19’un yayılmasında kedi ve köpeklerin büyük rolü olduğu varsayımını haklı çıkardığını ifade etti.

FLI’ye göre domuz, tavuk ve diğer çifttlik hayvanlarının SARS-CoV-2 virüsünü bulaştırabileceğine dair bir kanıt yok. Enstitü, bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için farklı hayvan türleri üzerinde deney yapmaya devam ediyor.

Sağlıklı insanların evcil hayvanlarıyla aralarına mesafe koymalarına gerek olmadığını ancak Covid-19 hastalığını geçiren kişilerin evcil hayvanlarıyla etkileşimlerini kısıtlamaları gerektiğini söyleyen Mettenleiter, henüz bir ölüm vakasına rastlanmamasına rağmen hayvanların da Coronavirusünden ölebileceğini belirtti.

Öne Çıkanlar