Araştırma: Yunuslar, seksten ‘dev’ klitorisleri sayesinde zevk alıyor

Araştırma: Yunuslar, seksten ‘dev’ klitorisleri sayesinde zevk alıyor
Yeni bir araştırma, yunusların 'çok karmaşık' vajinaları sayesinde seksten zevk aldığını doğruluyor.

Son araştırma, yuusların "büyük" klitorisleri sayesinde seks yaparken zevk aldıklarını doğruladı. Şimdiye kadar bilim insanları, yunusların, diğer tüm memeli dişiler gibi klitorise sahip olduklarını biliyorlardı ancak zevk alıp almadıklarından emin olunamamıştı.

ABD’deki Mount Holyoke Koleji‘nden Patricia Brennan, Current Biology dergisinde yayınlanan en son araştırmaya öncülük etti ve yunus klitorisinin gerçekten işlevsel olduğunu buldu.

Çalışmanın sonucunda, "Yunusların klitorisi iyi gelişmiş erektil boşluklara sahiptir, dokunsal uyarıya oldukça duyarlıdır ve muhtemelen işlevseldir" denildi.

Yunusların, kendi dışındaki tür yunuslarla hem heteroseksüel hem de eşcinsel çiftleşme yaşadıkları ve hatta mastürbasyon yaptıkları da biliniyordu.

Euronews‘in haberine göre Brennan, doğal nedenlerle ölen şişe burunlu yunuslardan alınan örnekleri inceleyerek klitoral vücudun altındaki erektil dokunun bir "S" şekli oluşturduğunu keşfetti.

Bu eğri, dokunun, insanlarda olduğu gibi uyarılma üzerine geliştiğine ve hazzı sağladığına işaret ediyor.

New Scientist’e verdiği röportajda Brennan, çalışmayı şöyle anlatıyor:

"Yunusların çok sayıda kıvrım içeren çok karmaşık vajinaları vardır. Hipotez, bu kıvrımların, çiftleşme sırasında sperm için öldürücü olabilecek tuzlu suyu dışarıda bırakmak için orada olduğuydu. Ancak hiç kimse bu kıvrımları gerçekten incelememiş veya orgazm fikrini test etmeye çalışmamıştı."

"Vajinaları incelediğimizde bu klitorislere baktım ve hayretler içinde kaldım: ‘Aman Tanrım, bunlar oldukça büyük ve iyi gelişmiş klitorisler!"

Yunus klitorisi, vajinal girişte bulunuyor. Bir üst başlığı, bir klitoris başı (dış kısım), klitoral gövdesi ve crura’sı (dallanan kollar) varve dokusu, insanlarda olduğu gibi kırışık yapıda.

Araştırmalar, dokunun da çok sayıda sinir ucuna sahip olduğunu gösterdi.

İNSANDA DA HAYVANDA DA DİŞİ ORGAZMI GÖZ ARDI EDİLİYOR

Hayvan vajinaları biyolojik araştırmalarda büyük ölçüde göz ardı edildiğinden, bu bulgu özellikle aydınlatıcı.

2014 yılında National Geographic, ‘Tüm hayvanlara dair vajina araştırmaları nerede?’ sorusunu sormuştu.

Araştırma makalesinde şöyle deniyor:

"Evrimsel biyolojiye de sızan cinsiyet klişeleri nedeniyle erkek cinsel organları hala daha fazla dikkat çekiyor. Uzun bir süre araştırmacılar, erkeklerin cinsiyette baskın bir rol oynadığına, kadınların ise daha pasif olduğuna inanıyorlardı."

Vajinaların yanı sıra, klitorisler daha da az araştırılıyor. İnsan klitorisi üzerinde dahi ayrıntılı anatomik araştırmalar ancak son yirmi yılda ortaya çıktı. Klitorisin ilk kapsamlı çalışması Profesör Helen O’Connell tarafından yönetildi ve 1998’de yayınlandı. 2005’te başka bir çalışmada klitoris, MRI altında incelendi.

Ağırlıklı olarak erkeklerden oluşan bilim camiası, her zaman kadın orgazmını anlamak için mücadele etti. Dolayısıyla Brennan’ın yunuslara dair çalışması, bu alanda da yardımcı olabilir ve cinsel hazzın filogenetik tarihini anlamak kadın orgazmının rolünü aydınlatabilir.

BONOBOLAR VE MAKAKLAR DA SEKS SIRASINDA ZEVK ALIYOR

Çiftleşmenin birincil işlevi üremek olduğundan, doğanın dişileri seks sırasında zevkli bir deneyimle ödüllendirmesi, daha fazla üremeye teşvik etmek için mantıklı olacaktır.

Yine de sadece bir avuç hayvanın seksten zevk aldığı düşünülüyor.

Bonobolar, hamileyken veya emzirirken, şimdiye kadar anlaşıldığı kadarıyla sadece eğlenmek için seks yapıyor. "Gezegendeki en rastgele insan-dışı tür" olarak tanımlanan bu canlıların cinsel davranışlarının yüzde 75’inin tamamen zevk için olduğu düşünülüyor.

Kısa burunlu meyve yarasalarının cinsel ilişkiyi uzatmak için oral seks yaptığı sanılıyor. Ancak bunun evrimsel nedenlerle mi, yoksa zevk için mi olduğuna dair tartışmalar var.

Üremeyi doğrudan bir faydası olmadığı halde seks sırasında zevk aldığı bilinen diğer tek hayvan, orgazm olduğu gözlemlenen dişi Japon makak maymunu.

Makak türleri, goriller gibi diğer primat türler aynı zamanda daha uzun süren çiftleşmeye sahip olma eğiliminde.

Öne Çıkanlar