Arınç ‘Testiyi çatlatmayın, mahrem’ derken kime ne demek istedi?

Yazıda çok tuhaf ifadeler var; 'mahrem' kavramını Sayın Arınç hukuk dışı işler, yasa dışı işler, muhtemelen yolsuzluklar için kullanıyor.

27 Şubat Perşembe günü Karar gazetesinin internet sitesinde son zamanlarda duyduğum, okuduğum en ilginç haber, demeç ile karşılaşmıştım.

Araya çok sıkıntılı konular girdi, malum, bu yazımı ertelemek zorunda kaldım ama konuyu hayati buluyorum ve gecikmeli olarak da olsa yayımlamak istedim.

Aşağıda, Karar gazetesinin internet sitesindeki (27 Şubat) Arınç ile yapılan bir söyleşiden iki alıntı yapıyorum, her iki alıntı da "çatlayacak bir testiye ve mahreme" referans veriyorlar, bu testi acaba nasıl bir testi, bu mahrem nasıl bir mahrem, gerçekten çok merak ediyorum.

BAŞLIK: Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti'den istifa eden Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu'na yönelik sert eleştiriler için 'mahrem' uyarısı yaptı:

ALINTI 1: Bülent Arınç: "AK Parti'den istifa eden Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu'na yönelik sert eleştiriler için 'mahrem' uyarısı yapan Arınç "Birlikte olduğumuz dönemlere ait suçlamalar yapılırsa onlar da meşru müdafaa haklarını kullanırlar. Mahrem kalması gereken konuları, kendilerini savunmak adına konuşabilirler. Bu da testiyi çatlatır. İki tarafa da zararı olur" diye konuştu."

ALINTI 2: Bülent Arınç: "Şahıslarla ilgili eleştiriye girmemek lazım. Trollerin, troliçelerin ağzı ile hain denecek kadar bu insanlara hakaret edilmesi çok yanlış olur. Birlikte olduğumuz dönemlere ait suçlamalar yapılırsa onlar da meşru müdafaa haklarını kullanırlar. Mahrem kalması gereken konuları, kendilerini savunmak adına konuşabilirler. Bu da testiyi çatlatır. İki tarafa da zararı olur. Davutoğlu ve Babacan'ın şahsına bir şey söylemek bize yakışmaz. Cama taş atınca karşılığı olur."

Lütfen bu iki alıntıyı çok dikkatli okuyun, hatta tekrar tekrar okuyun.

Sayın Arınç bu ifadeleri gerçekten testinin kırılmaması, mahremin ortalığa saçılmaması için mi kullanıyor, yoksa bu ifadeler AKP yönetiminde birilerinin başka birilerini ihbarı mı, gerçekten bu satırların yazarı karar veremiyor bu konuda, takdir siz okurların.

Bülent Arınç bu ifadeleri kurucusu olduğu, çok önemli görevler üstlendiği AKP’nin iyiliği için de kullanmış olabilir ama durum öyleyse, üslup, Arınç gibi çok tecrübeli bir siyasetçi, bir hukukçu için çok tuhaf çünkü bu ifadeler partiyi büyük bir zan altında bırakıyor; Arınç bu ifadeleri çok kırgın olduğu AKP’nin en tepe yönetimine yönelik bir uyarı için de kullanmış olabilir ama bunu da bu kadar açık yapar mı bilemiyorum.

Yazıda çok tuhaf ifadeler var; "mahrem" kavramını Sayın Arınç hukuk dışı işler, yasa dışı işler, muhtemelen yolsuzluklar için kullanıyor ama çok ilginç bir kullanım çünkü mahrem, malum, haremden yani özel alandan gelen bir kavram oysa ne yasa dışı işler, ne hukuk dışı işler ne de yolsuzluklar asla ve asla mahrem işler olamaz, Arınç gibi bir tecrübeli siyasetçi ve hukukçu mahrem kavramını bu alanlar için nasıl kullanıyor, anlamak mümkün değil.

Yolsuzluğu mahreme yani özel alana çekmek demek yolsuzluğu savunmak, ortaya çıkmasını istememek demektir.

Daha da ilginci "çatlayacak testi" meselesi.

Arınç mealen Babacan ve Davutoğlu’nu AKP saflarından çok sert eleştiren birilerine, hatta troller ve troliçeler tabirlerini kullanıyor bu eleştiri odaklarının bir bölümü için, "siz bu eleştirileri bu kadar sert yaparsanız, Babacan ve Davutoğlu da AKP için çok sert ve doğru şeyler (mahrem kalması gereken konular) söyleyebilirler, o zaman da "testi çatlar" diyebiliyor.

Aynı alıntılarda görüyorsunuz, Arınç işi bir tık daha ileri taşıyor, AKP’lilere yönelik mealen "sizin evleriniz de camdan, o yüzden başkalarının evlerine taş atmayın" diyor.

Bu ifadeler Arınç’ın "Ankara’yı parsel parsel sattı" ifadelerinden sonra ikinci büyük bombası.

Türkiye’de savcı kaldı ise, ben hala, biraz da naifçe, her zaman işinde sadece hukuku, anayasayı, yasaları kerteriz alacak savcıların olduğunu düşünüyorum, düşünmek istiyorum, bu ifadeler üzerine Arınç’ın savcılığa davet edilip, bu "testinin çatlaması", mahrem ve "camdan evler" ifadeleriyle ne demek istediği sorulmalıdır.

Arınç ilginç bir adamdır, yarın "bu sözleri cımbızla çektiler, ben bunları kastetmemiştim" de diyebilir ama savcılar bir ifadeye çağırsın da bırakın Arınç böyle desin.

Merakla izleyeceğim, Arınç’ın bu olağanüstü ifadeleri de acaba suya yazılmış yazı gibi mi kalacak?

CHP’nin bu konuyu deşmemesi de çok ama çok ilginç geliyor bendenize.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Eser Karakaş Arşivi