Artan vaka sayısı ve IMF piyasalarda moralleri bozdu: Gözler Merkez Bankası'nda

Artan vaka sayısı ve IMF piyasalarda moralleri bozdu: Gözler Merkez Bankası'nda
Piyasalar, vakaların artması, ticari gerilimler ve IMF'nin beklentileri aşağı revize etmesiyle geriliyor. Yurt içinde Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor. Dolar 6,85 seviyesinde...

ABD'de coronavirus vakalarındaki artış ve ABD ile Avrupa arasındaki ticari gerilimin risk iştahını düşürmesiyle birlikte dün başlayan satış dalgası bugün de devam ediyor. IMF'in küresel ekonomiye ilişkin öngörülerini aşağı yönlü revize etmesi de satışları destekledi.

New York borsaları dün yüzde 2'nin üzerinde değer kaybederken bu sabah saatlerinde ABD vadelilerinde de kayıplar sürüyor. Çin ve Hong Kong borsalarının tatilde olduğu günde Hindistan hariç Asya borsalarının tamamında eksiler söz konusu. 

DOLAR/TL SAKİN, MERKEZ BANKASI'NIN KARARI BEKLENİYOR

Uluslararası piyasalarda artan koronavirüs vakalarıyla birlikte riskten kaçış hareketleri doların değerini yükseltirken dolar/TL'de bir süredir sakin seyir hakim. Bu sabah saatleri itibarıyla dolar/TL 6,85'ten el değiştirirken euro/TL 7,71 düzeyinde. 

BIST 100 Endeksi güne yatay başladı. Açılış 56,91 puan düşüşle 114 bin 392  puandan gerçekleşti.

Yurt içinde ise gözler Merkez Bankası'nın bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında olacak.

Uzmanlar TCMB'nin politika faizinde 25-50 baz puan aralığında indirim bekliyor. Politika faizi mayıs ayında yapılan 50 baz puanlık indirimle birlikte 8,25'e indirilmişti. 

Foreks anketinden çıkan beklenti, 25 baz puanlık indirim kararı ile haftalık repo faizinin yüzde yüzde 8,00 seviyesine çekileceği yönünde oluştu. TCMB’nin kararı saat 14:00’te açıklanacak.

ALTIN 12 YILIN ZİRVESİNDEN SONRA HAFİF DÜŞÜŞTE

Altın, coronavirus vakalarındaki artışın etkisiyle hisse senedi piyasalarında yaşanan satış baskısı sonucunda bazı yatırımcıların nakde yönelmesiyle, önceki işlem gününde gördüğü sekiz yılın zirvesinden hafif geriledi.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,779 dolar ile Ekim 2012'den bu yana en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından bugün yüzde 0,1 düşüşle 1,760.39 dolarda bulunuyor.

BRENT PETROLÜ YENİDEN 40 DOLARIN ALTINDA

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarının rekor seviyeye çıkması ve Covid-19 vakalarındaki yeniden hızlı artışın yakıt talebindeki canlanmayı durdurabileceği endişeleriyle gerileyerek, önceki işlem gününde yüzde 5 olan kayıplarını bugün artırdı.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün 2,32 dolar geriledikten sonra bugün de 40 doların altına geriledi. Bu sabah brent petrolün varili 39,82 dolar; ABD hafif ham petrolü 37,75 dolarda bulunuyor.

ABD'DE CORONAVIRUS VAKALARINDA REKOR ARTIŞ

ABD'de Florida, Oklahoma ve Güney Carolina eyaletlerinde dün yeni vakalarda rekor artışlar bildirildi. Coronavirus vakaları diğer yedi eyalette haftanın başlarında rekor seviyeleri görmüştü. Avustralya'da coronavirus vakalarında iki ay içinde en büyük günlük artış bildirildi.

New York, New Jersey ve Connecticut valileri, dokuz eyaletten gelen yolculara geldikleri zaman karantinaya alınmaları talimatı verdi. Bu talimat salgın nedeniyle devreye alınan kısıtlamalarının sona erdirilmesini bekleyen yatırımcıları endişelendirdi. Teksas Valisi Greg Abbot'un açıklamaya göre, Teksas da "büyük bir salgın" ile karşı karşıya ve yetkililer yerel kısıtlamalar düşünüyor.

Fox Business’ın haberine göre, ABD ekonomisinin coronavirus krizinden başarılı şekilde çıklasına yardın için yeni bir paket hazırlanıyor ve bu yeni yardım paketinin büyüklüğü 1 trilyon dolar olacak.

Öne Çıkanlar