Asen Metal işçileri: Bizim bayramımız kazanınca olacak

Asen Metal işçileri: Bizim bayramımız kazanınca olacak
Gebze’deki Asen Metal fabrikasında Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şubenin çoğunluğu sağlamasıyla Ramazan Bayramı’nın hemen ardından işten atılan işçiler Kurban Bayramı’nı direnişle karşılıyor.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan


Asen Metal'de sendikalaştıkları için işten atılan işçiler bayrama direnişle girdi. Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şubenin çoğunluğu sağlamasıyla Ramazan Bayramı’nın hemen ardından işten atılan işçiler, "Haklarımızı istiyoruz, işimizi geri istiyoruz. Bayrama mutlu bir şekilde girmek istiyoruz. Direnişimiz devam ediyor" dedi.

‘BİZİM YILACAĞIMIZI, GERİ ÇEKİLECEĞİMİZİ SANDILAR AMA YANILDILAR’

Evrensel'de yer alan Hasret Gültekin Kozan'ın haberine göre geçen pazartesi günü Ankara’da Ortadoğu Rulman Sanayi’ye, patronun babasının fabrikasına gittiklerini belirten işçilerden Tufan Parçal, "Orada da haykırdık haklılığımızı. Emekçilerin sırtından kazandıklarıyla kocaman fabrika kurmuşlar. ‘Asen Metal ile bir bağımız yok’ dediler ama biliyoruz ki minareyi çalan kılıfına uydurur. Bizim yılacağımızı, geri çekileceğimizi sandılar ama yanıldılar. Güzel bir dayanışma oldu, zaten birlik olursak kazanırız" dedi.

‘İNADI KIRACAĞIZ SONUNDA’

Ramazan Bayramı sonrası işten atıldıklarını hatırlatan Parçal, "Kurban Bayramı’nı burada karşılıyoruz. Patron Gökhan Arslan bu kadar işçiyi mağdur edeceğine sendikamızla masaya otursa, sözleşmeyi imzalasa bu işçiler de bayrama daha huzurlu bir şekilde makinesinin başında girseydi daha iyi olurdu. Ama inadı kıracağız sonunda" dedi.

Eve huzurlu bir şekilde gidebilmek istediklerini vurgulayan Parçal, "Torunum eve geldiğinde bir şey istiyor, bir küçük çikolata alamadığımda boynum bükülüyor" diye konuştu.

İŞÇİNİN İŞÇİDEN BAŞKA KİMSESİ YOK’

İşten atılan işçiler arasında olan Gülten Kaya, "Haklarımızı istiyoruz, işimizi geri istiyoruz. Bayrama mutlu bir şekilde girmek istiyoruz. Direnişimiz devam ediyor, sağ olsun dostlarımız bizi yalnız bırakmıyor. İçerideki arkadaşlarımız için buradayız. Siz de bizimle beraber olun, geri durmayın, korkmayın. Beraber olursak başarırız, siz de haklardan yararlanırsınız. Bizim birbirimizden başka kimsemiz yok. Patron yanlısı olmayın. Patron bugün maaşını düzeltir ama yarın vermeyeceğim dediğinde ne yapacaksın?" dedi.

‘DÜNYAYI KAZANSA, İŞÇİYE VERDİKLERİ 5 LİRADA GÖZLERİ VAR’

Ağrılı olan Ferzende Cengiz, patronların zulmünden dolayı Ağrı’dan kalkıp geldiğini 2 yıl Asen Metal’de çalıştığını söylüyor: "Acaba Kürt patron ile Türk patron farklı mı? Ama gördüm ki, hep aynı, işçiyi ezmek istiyorlar. Dünyayı kazansa, işçiye verdikleri 5 lirada gözleri var. 4 bin 500 lira maaş alıyordum. Yetkililerle görüştük, maaşlarımız az, geçinemiyoruz dedik ama bize hep kapıyı gösterdiler. Biz de sendikalaştık."

‘İNANCIM TAM, HİÇBİR MÜCADELE ZAFERSİZ KALMAZ’

İçeride baskının hâlâ sürdüğünü ifade eden Cengiz, "Çoğunluğu aldığımızı öğrendikten sonra Ramazan Bayramı’nın ardından bizi çıkardılar, ilk çıkan gruptayım. O gün moralim nasılsa bugün de aynıyım. İnancım tam, hiçbir mücadele zafersiz kalmaz. Ben de bu mücadelede kazananın biz olacağımıza adım gibi eminim. İçeride arkadaşlarımıza hâlâ baskı uyguluyorlar, korkuyorlar. Üyelikten istifa ettirseler dahi işten atıyorlar. Bana da teklif ettiler, üyelikten çıkmaya zorladılar. Arkadaşlarımızı satamam dedim, çıkışımı verdiler. Bayrama giriyoruz, gayet moralliyiz, kazanacağımıza inanıyorum" dedi.

Öne Çıkanlar