Asgari ücretle çalışan milyonların 1 saatlik ücreti 1 doların altına indi

Asgari ücretle çalışan milyonların 1 saatlik ücreti 1 doların altına indi
Açlık sınırının altında kalan asgari ücret, döviz kurunun karşısında da erimeye devam ediyor. Türkiye'de milyonlarca asgari ücretli bir günde 7,6 dolar kazanıyor.

İktidarın ekonomi politikaları neticesinde günden güne eriyen Tük Lirası karşısında asgari ücretin dolar bazında karşılığı 228 dolara kadar geriledi.

Eriyen asgari ücret aynı zamanda açlık sınırının da altında kaldı. Türk-İş'in son araştırmasına göre, Eylül’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 49 TL’ye, yoksulluk sınırı da 9 bin 931 TL’ye yükseldi.

Araştırmaya göre; Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,18 oranında artış gösterdi. Yılın ilk dokuz ayı itibariylefiyatlardaki artışyüzde 17,72 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 24,56 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 19,58 olarak hesaplandı.

Merkez Bankası'nın faiz politikaları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın art arda yaptığı ekonomi açıklamaları ve son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tartışmaya açmak milli iradenin gereğidir" sözleriyle dolar/TL 12,50'yi aşarak tarihi zirvesini gördü.

ASGARİ ÜCRETLİ GÜNLÜK 7,6 DOLARA ÇALIŞIYOR

13:55 itibariyle 12,34 olarak seyreden dolar/TL kuru karşısında net 2 bin 825 olan asgari ücret 228 dolara kadar geriledi. Türkiye'de asgari ücretle çalışan bir kişinin günlük ücreti 7,6 dolara kadar düşerken saatlik ücreti 1 doların da altında kaldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada da, kur artışıyla ucuzlayan iş gücünü kabul ettiği, "kur artışı istihdamı getirir" sözleri öne çıkmıştı. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından da dolar yükeslmeye devam etmişti.

Öne Çıkanlar