Asgari ücretlinin alım gücü yüzde 8,3 azaldı

Asgari ücretlinin alım gücü yüzde 8,3 azaldı
DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre; asgari ücretlinin alım gücü bir yılda yüzde 8,3 oranında azaldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Madde Fiyatları, TÜFE ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı raporda asgari ücretin gıdadaki alım gücü geçen yıla oranla yüzde 8,3 azaldığını kaydetti. Raporda asgari ücretlinin tavuk eti karşısındaki alım gücünü tekrar kazanabilmesi için maaşının en az 5 bin 728 TL, patates karşısında alım gücünün yeniden kazabilmesi için 6 bin 610 TL olması gerektiği kaydedildi.

TEMEL GIDA DA ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Asgari ücretlinin alım gücü kaybı kimi temel harcama kalemlerinde ciddi boyutlara varırken, en çok alım gücü kaybının yaşandığı ürünlerin başında margarin geldi. Asgari ücretli bir işçi zamlı geliri ile geçen yıla göre yüzde 37 daha az margarin alabilirken patateste alım gücü kaybı yüzde 36, tavuk etinde alım gücü kaybı yüzde 26 oldu. Sütte alım gücü kaybı yüzde 13,4, ekmek ve yumurtada yüzde 10 oldu. Eve giren 10 süt ve yumurtadan biri azaldı. Asgari ücretinin, kömür karşısında ise alım gücü kaybı yüzde 42’yi buldu.

Asgari ücretli ailesi, geçen yıla göre, meyve haricinde tüm gıda gruplarında da alım gücünü kaybetti. Sebzede alım gücü kaybı yüzde 9,39, ekmek ve tahıllarda yüzde 9,8, sıvı ve katı yağlarda yüzde 15,2, ette yüzde 11,9, süt, peynir, yumurta grubunda yüzde 13,9 oldu.

ASGARİ ÜCRET GIDA FİYATLARINA GÖRE NE KADAR OLMALI?

Asgari ücretli bir işçinin geliri ile 2021 yılındaki kadar patates alabilmesi için, asgari ücretin 6 bin 620 lira, aynı miktar tavuk eti alabilmesi için 5 bin 728 lira, aynı miktar margarin alabilmesi için 6 bin 704 lira, aynı miktar yumurta alabilmesi için 4 bin 778 lira, aynı miktar süt alabilmesi için 4 bin 860 lira, aynı miktarda dana eti alabilmesi için 4 bin 522 lira, aynı miktar ekmek alabilmesi için 4 bin 719 lira olmalıydı. Aynı miktar kömür almak için ise asgari ücret 7 bin 356 lira olmalıydı. (MA)

Öne Çıkanlar