Aşı yapmadan 'yapmış gibi gösteren' hemşire için 241 yıl hapis istendi

Aşı yapmadan 'yapmış gibi gösteren' hemşire için 241 yıl hapis istendi
Koronavirüs (Covid-19) aşısı yapmadan, elektronik sistemde yapmış gibi gösterip karşılığında para alan hemşireye dava açıldı. Hemşire hakkında 241 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İzmir'de bir hastanede görevli hemşire hakkında "aşı yapmadığı halde yapmış gibi göstermek" suçlamasını içeren iddianame kabul edildi. Hemşire ve anlaştığı 13 kişi hakkında hapis cezası istendi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi. İl Sağlık Müdürlüğü davada "suçtan zarar gören taraf" olarak yer alıyor.

İDDİANAMEDE NELER VAR?

İddianamede yer alan bilgilere göre, kentteki bir eğitim ve araştırma hastanesinde hemşire olan R.K.Y. başka birimde görevli olduğu halde, yakınlarının Covid-19 aşısı yaptırmak için geleceğini belirterek "Covid-19 aşı birimi"nde görev aldı. R.K.Y. 11 Ağustos 2021'de hastaneye gelen kişiye aşı yapmadığı halde sistemde "aşı yapılmış" gibi gösterdi ve bu yöntemle kişilerden para tahsil etti. Durumun, başka bir hemşirenin ihbarıyla ortaya çıkarıldığı ifade edildi.

İddialara göre hemşire R.K.Y'nin, 13 kişiyle "Covid-19 aşısı yapmadan kayıtlarda yapılmış gibi gösterme" konusunda anlaştı. Bazı kişilerden para alan hemşire, 7 kişiye aşı uygulamadığı halde uygulanmış gibi gösterdi, diğerlerinde ise eylem teşebbüste kaldı. İddialar WhatsApp yazışmaları ve para hareketlerine dayandırıldı.

241 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İddianamede, R.K.Y. hakkında 13 kez "rüşvet almak", 7 kez "bilişim sistemine hukuka aykırı veri yerleştirme ve sistemdeki verileri değiştirme" ve 8 kez de "kamu malına zarar verme" suçlarından 69 yıl 2,5 aydan 241 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

13 sanık hakkında da "rüşvet vermek", "bilişim sistemine hukuka aykırı veri yerleştirme ve sistemdeki verileri değiştirme" ve "kamu malına zarar verme" gibi suçlardan cezalar istendi.

DURUŞMA 12 MAYIS'TA

İddianamede, hemşirenin bu iş için kişilerden 189 lira tahsil ettiği, banka hesap hareketleri ile bunun ispatlandığı belirtilen iddianamede, aşı yaptırmış gibi gösterildikleri öne sürülen kişilerin ifadelerine de yer verildi. Sanıklar 12 Mayıs'ta hakim karşısına çıkacak.

Öne Çıkanlar