Asrın Hukuk Bürosu: Öcalan'sız Kürt sorununu konuşmak çözüm değil

Asrın Hukuk Bürosu: Öcalan'sız Kürt sorununu konuşmak çözüm değil
Asrın Hukuk Bürosu avukatları 'Tecridin çözümsüzlüğü derinleştirdiği gerçeğiyle yüzleşmeden yapılacak tartışmalar konjonktürel olmaktan öteye gidemeyecektir' açıklaması yaptı.

Asrın Hukuk Bürosu, müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümündeki rolüne ilişkin yaşanan tartışmalar üzerine yazılı açıklama yaptı. Kürtçe ve Türkçe yapılan açıklamada, "Bir süredir müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan’ın konumu ve Kürt sorununun çözümündeki rolü ile ilgili tartışmalar yürütülmektedir. Ancak kendisine bu ve benzeri konularda söz kurma imkanı tanınmamaktadır" denildi. 

'DEMOKRATİK BİR GELECEK İNŞASI İÇİN EN ÖNEMLİ MUHATAP ÖCALAN'DIR'

Öcalan'ın tecrit altında olduğu ve tüm haklarının yasaklandığına dikkat çekilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Bugüne kadar iktidar odakları için Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözümü önünde herhangi bir engel yokken çözülmemiş, çözülememiştir. Bu yüzden Öcalan’sız, Öcalan’ı ya da Kürt sorununun çözümünü konuşmak gerçek ve kalıcı bir çözümün yolu ve yöntemi değildir. Hiç kuşkusuz Kürt sorununun onurlu bir çözümü ile demokratik bir gelecek inşası için en önemli muhatap Sn. Öcalan’dır. En zor koşullarda büyük emek sarf edip, geliştirdiği sayısız çözüm önerileri ile barışı inşa etmeye çalışmıştır. Tecrit uygulamalarına karşı ortaya koyduğu direnişi de bu çabaların devamına yöneliktir.

HDP’SİZ BARIŞ İMKAN DAHİLİNDE DEĞİL 

HDP de demokratik müzakere siyasetinin temsilcisi olarak, barış ve demokrasiyi örgütleme iddiasını taşıyan toplumsal öncüdür. HDP’siz çözüm koşullarının olgunlaşması, barış zemininin Türkiye halklarına sunulması imkan dahilinde değildir.

ÖCALAN DA MECLİS’İ İŞARET ETTİ

Kürt sorunu, en nihayetinde anayasal bir sorundur. Kürt sorununda temel tüm tartışmaları, anayasal, yasal düzlemlere ve TBMM zeminine çekmeye çalışan ve bunu ısrarla talep eden de Sn. Öcalan’ın kendisidir. Ancak buna rağmen tecrit uygulaması bir çözümsüzlük yöntemi olarak sürdürülmektedir.

TECRİT ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ DERİNLEŞTİRİYOR

Sn. Öcalan’ın üzerinde sistematik bir şekilde işkence yasağına aykırı olarak uygulanan tecridin Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklandığı, tecridin de çözümsüzlüğü derinleştirdiği gerçeği ile yüzleşmeden yapılacak tartışmalar konjonktürel olmaktan öteye gidemeyecektir. Tecridin son bulması, Sn. Öcalan’ın tüm temel haklarını kullanma olanağının güvenceye alınarak sözünü kurmasının sağlanması gerekmektedir." (MA)

Öne Çıkanlar