Atina'dan Ankara'ya Navtex kınaması: Hassas bir bölgede daha da fazla gerilim yaratıyor

Atina'dan Ankara'ya Navtex kınaması: Hassas bir bölgede daha da fazla gerilim yaratıyor
'Bu adım aynı zamanda, dikkatlerin şu an yardım göndermeye, destek ve dayanışma mesajları ifade etmeye odaklandığı hassas bir bölgede daha da fazla gerilim yaratıyor.'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü çalışmaların 14 Kasım'a kadar uzatılmasına tepki gösterdi. Türkiye'nin bu sabah yeni Navtex yayınlayarak ilan ettiği uzatmanın ardından, Atina'dan kınama geldi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın yazılı açıklamasında, Oruç Reis'in Meis-Rodos arasında faaliyet gösterdiği alanın Yunanistan'ın kıta sahanlığını da kapsadığı savunularak, 'bu çalışmaların uluslararası hukuka aykırı olduğu' ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Yunanistan, bu suç içeren ve yapıcı diyalog ihtimalini ortadan kaldıran davranışı bir kez daha kınıyor, Türkiye'ye yasadışı Navtex'ini derhal geri çekme çağrısı yapıyor" denildi.

Dendias, İzmir depremine de göndermede bulunarak, "Bu adım aynı zamanda, dikkatlerin şu an yardım göndermeye, destek ve dayanışma mesajları ifade etmeye odaklandığı hassas bir bölgede daha da fazla gerilim yaratıyor" ifadelerini kullandı. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı, Atina'nın resmi bir diplomatik protesto hazırlığında olduğunu, Avrupa Birliği'ndeki ortaklarına da bu konuda bilgi vereceğini ekledi. 

NE OLMUŞTU?

Doğu Akdeniz'de Oruç Reis sismik araştırma gemisinin yürüttüğü çalışmaların 14 Kasım'a kadar devam edeceği yeni Navtex ile (denizcilere duyuru) ilan edilmişti.

İlana göre, Oruç Reis'in çalışmalarına, Ataman ve Cengizhan isimli gemiler eşlik etmeyi sürdürecek.

Navtex kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasındaki İzmir depremi hakkındaki telefon konuşmasından birkaç saat sonra alınmıştı.

Öne Çıkanlar