Zirveye Atina'dan bakış: Yunanistan'ın dost olarak görülmesi Türkiye'nin çıkarına

Zirveye Atina'dan bakış: Yunanistan'ın dost olarak görülmesi Türkiye'nin çıkarına
'Türkiye'nin, BAE'den İsrail'e kadar bölgedeki diğer ülkelerle yapmaya çalıştığı gibi, Yunanistan ile ilişkilerini gerçekten farklı bir zemine oturtmak istediğini göstermesi gerekiyor.'

Türkiye’nin "Mavi Vatan" söyleminden, Maraş’ın açılması iddiasından vazgeçmesiyle Ankara ve Atina arasında yumuşama belirtileri ortaya çıktı. Ankara’da Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis görüşmesini Ekathimerini gazetesi genel yayın yönetmeni ve yazarı Tom Ellis yorumladı:

"​​İstanbul'daki Miçotakis-Erdoğan görüşmesinin ardından her iki tarafın da mesajları olumlu. Gerçeği yansıtıp yansıtmadıklarını yakında öğreneceğiz.

Açık iletişim kanallarına sahip olmak elbette faydalıdır. Ayrıca, anlaşmazlıklara rağmen ikili ilişkileri geliştirmek için yapılabilecek çok şey var. Bu sadece Yunanistan ve Türkiye'ye değil, tüm Doğu Akdeniz bölgesine fayda sağlayacaktır.

Ancak, Yunanistan'ın uluslararası Deniz Hukuku'nun kendisine tanıdığı karasularını 12 mile kadar genişletme hakkını kullanması durumunda, Türkiye Parlamentosu'nun savaş tehdidi gibi retorik tehditleri varken, iyileştirme yönünde önemli bir adım atılamayacağı da açıktır. 

Benzer şekilde, ileriye dönük atılacak adımlar, Akdeniz’de deniz sınırlarını belirleyen kusurlu, gülünç Türk-Libya mutabakatı, adalarda Yunan egemenliğine itiraz, Yunan hava sahası üzerinde devam eden uçuşlar, işgal altındaki Kıbrıs’ta Maraş kentinin açılması ve Kıbrıs'ın Münhasır Ekonomik Bölgesi'ne yapılan saldırılar gibi eylemler tarafından engelleniyor. 

Her halükarda, kapalı kapılar ardında tartışılan ve üzerinde anlaşmaya varılan konuların kamuoyu açıklamalarına ve genel olarak her iki tarafın davranışlarına yansıması hem siyasi-diplomatik düzeyde hem de her ülkenin kamuoyunda herkes için faydalıdır.

Ancak bu şekilde, her ikisi de zaman içinde ilişkilerde gerçek bir gelişme için gerekli bileşenler olan gerekli güven ve güvenilirlik inşa edilecektir.

Ekonomik bağları ve ticareti derinleştirmek için adımlar atılabilir. Bu, olumlu bir iklimin pekiştirilmesine yardımcı olacak ve Türkiye'nin duruşu ve söylemiyle sürdürmesine yardımcı olduğu mevcut çatışmacı ortamın yerini alacaktır.

Ukrayna'da insani koridorların oluşturulması, göçmen ve mülteci akışlarının yönetimi gibi konularda işbirliği yapılabilir.

Ege'de umut verici bir şekilde sakin geçen bir yazı takiben, bir sonraki adım, sonbaharda Selanik'te 5. Yüksek İşbirliği Konseyi'nin düzenlenmesi olacaktır.

Yunanistan tehdit etmez, herhangi bir iddia ileri sürmez ve ne Deniz Hukuku'na ne de uluslararası sözleşmelere ve anlaşmalara meydan okumaz. Sabit bir pusula ile istikrarlı bir şekilde ilerliyor ve bunu ittifaklarının istikrarında kanıtlıyor. Dalgalanma yapmaz.

Ancak bu şekilde, her ikisi de zaman içinde ilişkilerde gerçek bir gelişme için gerekli bileşenler olan gerekli güven ve güvenilirlik inşa edilecektir.

Türkiye'nin, son zamanlarda Birleşik Arap Emirlikleri'nden İsrail'e kadar bölgedeki diğer önemli ülkelerle yapmaya çalıştığı gibi, Yunanistan ile ilişkilerini gerçekten farklı bir zemine oturtmak istediğini göstermesi gerekiyor.

Bu bağlamda Türkiye, karmaşık ikili dinamiğin önemli bir boyutunu göz ardı edemez: Yunanistan bir AB üyesidir ve önemli küresel aktörlerle etki kanallarına sahiptir. Ortadan kaybolmayacak olan bu iki gerçek, Yunanistan'ın bir düşman değil, bir dost olarak görülmesinin Türkiye'nin çıkarına olmasının bir başka nedenidir.

Karar tek başına Ankara'ya ait: Eğer temkinli ve açık bir işbirliğini seçerse, o zaman Atina ile birlikte, özellikle güneydoğu ucunda Avrupa'da güvenlik mimarisinin korunmasına gerçekten katkıda bulunabilirler."

Öne Çıkanlar