Avrupa gazetesinden Kıbrıs için 'tarihi çağrı' maşeti

Avrupa gazetesinden Kıbrıs için 'tarihi çağrı' maşeti
Avrupa gazetesi, manşet başlığı olarak 'Anastasiadis'ten Kıbrıslı Türklere... TARİHİ ÇAĞRI' kullanıldı.

Kuzey Kıbrıs'ta yayınlanan Avrupa gazetesi Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'ın 1960'lardaki ortaklık haklarına işaret edip ortaklığa dönülmesi çağırısı manşetine taşıdı.

Şener Levent'in Yayın Yönetmeni olduğu Avrupa gazetesi, manşet başlığı olarak "Anastasiadis'ten Kıbrıslı Türklere... TARİHİ ÇAĞRI" kullanıldı. Üst spotta ise "58 yıl sonra Rum tarafı Kıbrıslı Türklere, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki ortaklık haklarınıza geri dönün çağrısı yaptı... Yama değil, 1960'lardaki gibi ortaklık. Bu çağrıyı havada kapacak olan yok mu?" sorusu yer aldı.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Rum Bakanlar Kurulu’nun 14 Kuzey Kıbrıs yetkilisinin "Kıbrıs Cumhuriyeti" pasaportunu iptal kararını eleştiren açıklamasına cevap vermişti.

‘BM KARARLARI TEMELİNDE MÜZAKERELERE BAŞLAMAYA HAZIRDIR’

Anastasiadis, Rum yönetiminin Kıbrıslı Türklerin haklarına saygı duyduğunu ve 97 bin seyahat belgesi, 110 binden fazla da kimlik belgesi verdiğini vurguladı. Anastasiadis, pasaportlarla ilgili kararın Kıbrıslı Türklerin tamamını değil sadece sınırlı sayıdaki kişiyi kapsadığını kaydetmişti. Anastasiadis "Sayın Tatar’a, kamuoyuna açıklamalarında ‘farklı bir ırkız. Türkçe konuşuyoruz. Dinimiz İslam, vatanımız Türkiye’ dediğini hatırlatmak isterim. Rum toplumu, Kıbrıslı Türklerin 1960 Anayasası hükümleri tahtında gerek yürütme, yasama ve yargı erklerine, gerekse geriye kalan dairelere geri dönmesi ile anayasal düzeni rehabilite etmeye ve aynı zamanda her bir toplumun idari sorumluluğunda olacak bölgeleri belirlemek üzere BM kararları temelinde müzakerelere başlamaya hazırdır" dedi.

‘ÇELİŞKİ VE SAYGISIZLIK’

Tatar da cevap verip, "Sayın Anastasiadis 'ırkçı' olduğumu ima etmektedir. Benim bir gazeteye yaptığım açıklamayı çarpıtarak ırkçılık yaptığımı ima etmesini büyük bir çelişki ve saygısızlık olarak görüyorum ve kınıyorum" demişti.

Tatar pasaport için "Ben yıllardır bu pasaportu kullanmadım, karar beni bağlamıyor. Ancak bu halkımızı toplumumuzu ilgilendiren bir meseledir" ifadesi kullanmıştı.

Öne Çıkanlar