Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen'den Rusya'ya: Ağır sonuçlarla karşılaşacak

Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen'den Rusya'ya: Ağır sonuçlarla karşılaşacak
Leyen, Rusya için bu ürünler ve sermayenin hayati önemde olduğunu belirterek 'O nedenle krizin ateşini düşürmek Rusya'nın çıkarına olacaktır' dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'ya karşı askeri bir saldırıda bulunması halinde Rusya'nın "ağır sonuçlarla" ve "büyük maliyetlerle" karşılaşacağını söyledi.

Euronews'e konuşan von der Leyen, Rusya-Ukrayna krizinde diplomasiden asla vazgeçilmemesi vurgusu yaptı. von der Leyen, "en kötü senaryo"nun gerçekleşmesi halinde AB'nin Moskova'ya karşı "sağlam" ve "çok kapsayıcı" yaptırım paketi hazırladığını belirtti.

Söz konusu paketin şu an için ekonomi ve finans sektörünü hedef aldığını von der Leyen "Bu Rusya'nın Avrupa Birliği'ndeki finansal piyasalara erişimini sınırlandıracak ve Rusya'nın tedariği oldukça zor olan ürünlere ve teknolojilere ulaşımını da kısıtlayacak" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın fosil yakıt kaynakları ihracatına dayanan tek yönlü ekonomisi olduğunu hatırlatan von der Leyen, Rusya için bu ürünler ve sermayenin hayati önemde olduğunu belirterek "O nedenle krizin ateşini düşürmek Rusya'nın çıkarına olacaktır" dedi.

RUSYA NE İSTİYOR?

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarına 100 binden fazla askeri yığdığını açıklayarak, işgal edebileceği uyarısında bulundu.

Moskova ise bir savaş istediği iddialarını reddetti. Rusya, NATO'nun kendi sınırlarına doğru genişlemesini ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu belirterek Ukrayna'nın asla ittifaka dahil olmayacağı sözü verilmesini istiyor.

Von der Leyen'in açıklamaları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın görüşmesinden sonra geldi. Orban, görüşme sonrası basın toplantısında yaptırımların "faydasız bir araç" ve "başarısız olmaya mahkum" olduğunu belirtmişti.

Orban'ın açıklamaları sorulduğunda von der Leyen "Avrupa Birliği içerisinde birlik ve güçlü bir dayanışma bulunmaktadır. Sürekli irtibat halindeyiz," ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar