Avrupa Merkez Bankası faizi değiştirmedi, piyasa dalgalandı

Avrupa Merkez Bankası faizi değiştirmedi, piyasa dalgalandı
Faizlerde değişikliğe gitmeyen Avrupa Merkez Bankası, yeni uzun vadeli finansman imkanı ve 120 milyar euroluk ek tahvil alımı açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından alınan faiz indirim kararlarının ardından, Avrupa Merkez Bankası da (ECB) faiz kararını açıkladı ve faizlerde değişikliğe gitmediğini duyurdu. 

Küresel piyasalarda koronavirüs fırtınası devam ederken dolar/TL kuru 6,26'nın üzerine çıktı. BIST 100 Endeksi'nde ise değer kaybı yüzde 8' yaklaştı. ECB'nin varlık alım kararı da global piyasaları sakinleştirmeye yeterli olmadı ve Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 8'i buldu.

Böylece yüzde 0 olan opearasyon faiz oranı, yüzde -0,50 olan mevduat faiz oranı ve marjinal faiz oranını yüzde 0,25 olarak sabit tuttu. Piyasalarda koronavirüs endişeleri nedeniyle faiz indirimi bekleyenler vardı. 

Euro/dolar paritesi ECB'nin politika toplantısının ardından dalgalanarak gün içi kayıplarını geri aldı. Parite, ECB'nin faiz değişikliğine gitmeme kararının yatırımcıları şaşırtması sonrasında yaklaşık yüzde 0,6'lık kaybını geri aldı. Yatırımcılar 10 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyordu. Banka, faiz indirimi yerine likidite desteği için parasal genişlemenin ölçeğini artırdı.

Faiz değiştirme kararının ardından dolar kuru 6,26 seviyesine çıkarken, euro 7,04'lerden işlem görüyor. Borsa İstanbul'da kayıplar yüzde 8 seviyesinde.

Piyasalar, bankanın Euro Bölgesi'ni resesyona sürüklenmekten kurtarabileceği konusunda ikna olmuş değil. 

Faizlerde değişikliğe gitmeyen ECB, yıl sonuna kadar ek olarak net 120 milyar euro tutarında varlık alımı yapacağını ve piyasaların ihtiyaç duyduğu sürece varlık alımına devam edeceğini açıkladı. Açıklamada net varlık alımlarının gerektiği müddetçe devam edeceği belirtildi. Mevcut varlık alımlarından sağlanan kaynakların yeniden yatırıma yönlendirilmesi süreci devam edecek.

ECB, yeni ve uzun vadeli kredi sunulacağını da duyurdu. Açıklamada ek LTRO (uzun vadeli refinansman) düzenleneceği ve geçici olarak Euro Bölgesi Finansal Sistemine likidite desteği sağlanacağı ifade edildi. TLRO ihaleleri ile TLTRO III'ün devrede olacağı Haziran 2020'ye kadar iyi şartlarla likidite sağlanacak.

Piyasalarda genel olarak bir indirim beklentisi bulunmazken, bazı analistler mevduat faizinde 10 baz puan bir indirim olabileceği yönünde görüş belirtiyorlardı.

ABD VADELİLER DEVRE KESTİ

Koronavirüs, dünya borsalarını kasıp kavuruyor. Yönünü aşağıya çeviren hisse senetlerinde, çok geniş fiyat aralıklarındaki dalgalanmalar devam ediyor. ABD borsaları, günü yine yüzde 5'e yakın kayıplarla kapattı. ABD borsalarına paralel bir seyir izleyen Asya'da da benzer kayıplar yaşanıyor. ABD vadelilerde yüzde 5'i aşan düşüşler sonrası sabah saatlerinde devre kesici uygulandı.

PETROL YENİDEN 33 DOLARA GERİLEDİ

Petrol fiyatları, hafta başındaki yüzde 30'luk kaybın ardından 38 doları aşan düzeltme hareketini sonlandırdı. İki gündür değer kaybeden petrol, bu sabah saatlerinde 33 dolar civarında. Spot altının onsu ise 1625 doların biraz üzerinde.

WHO'NUN PANDEMİ AÇIKLAMASI KAYIPLARI ARTIRDI

Koronavirüse ilişkin gelişmelere dün gece Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı 'pandemi' açıklaması da eklendi. Birçok ülke salgın ile ilgili yeni tedbirler açıklarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüsü "pandemi" yani küresel salgın olarak ilan edildiğini bildirdi. Bu açıklamanın ardından global piyasalardaki kayıplar hız kazandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar