Avrupa Merkez Bankası'nın yeni sorunu: Güçlenen euro endişe kaynağı

Avrupa Merkez Bankası'nın yeni sorunu: Güçlenen euro endişe kaynağı
Euronun dolar karşısında değer kazanması ve salı günü 1,20 seviyesinin üzerine çıkması ekonomik toparlanma ve durgunluğun yanı sıra Avrupa ekonomileri için endişe kaynağı oluyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın yavaşlayan ekonomik toparlanma ve durgunluk dışında karşı karşıya kaldığı bir problem daha var, euronun dolar karşısındaki yükselişi.

Euro, Coronavirus salgını başladığından beri beş ay içerisinde dolara karşı yüzde 12 değer kazandı ve salı günü iki yıldan sonra ilk defa 1,20 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Yatırımcılara göre euro ileride değer kazanmaya devam edecek ve iki üst düzey ECB yetkilisi de yatırımcıların bu görüşünün doğruluğunu kabul etti.

ECB Başekonomisti Philip Lane'in, salı akşamı düzenlenen bir online konferansta, "Euro/dolar paritesi mesele oluşturuyor" şeklindeki açıklaması, euronun dolar karşısındaki kazançlarının azalmasına neden oldu.

Lane, "Eğer euro/dolar paritesini etkileyen güçler mevcutsa, bu güçler bizim küresel ve AB bölgesi tahminlerimizi etkiler ve bu da bizim para politikamıza yansır" değerlendirmesinde bulundu.

Euro’nun yükselişi, ABD para biriminin önemli paralar karşısında iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesine yol açan dolardaki geniş tabanlı zayıflığın sadece bir kısmını oluşturuyor. Fakat 19 ülkeden oluşan Avrupa para birliği, göreceli olarak ihracata daha fazla bağımlı olması ve uzun süredir düşük enflasyonla karşı karşıya bulunmasından dolayı özellikle hassas bir durumda.

Dolar karşısında daha güçlü bir euro ihracatın daha az rekabetçi olmasına ve ithalatı ucuzlatarak fiyat seviyelerinin aşağı çekilmesine neden oluyor.

Euronun hızlı değer kazanması çoğu zaman eski ECB Başkanı Mario Draghi’nin ekonominin zayıflayacağına dair yorumlarına neden oluyordu. Şimdilerde ise Draghi’nin halefi aynı stratejiyi izlemek isteyip istemediğine karar vermeli. Bu da 10 Eylül’deki politika toplantısında açıklığa kavuşacak.

Öne Çıkanlar