Avukata gözaltında kötü muameleyi protesto edenler yargılanıyor

Avukata gözaltında kötü muameleyi protesto edenler yargılanıyor
Adana'da gözaltına alınan Avukat Tugay Bek'e kötü muameleyi protesto etmek isteyen 35 kişi hakkında açılan dava pazartesi görülecek. İddianamede yöneltilen suçlama: İzinsiz açıklama yapmak.

ARTI GERÇEK - Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek’in gözaltında kötü muameleye maruz kalmasını protesto eden çok sayıda kişi hakkında açıklan davanın duruşması pazartesi görülecek.

Avukat Tugay Bek, evine yapılan baskınla gözaltına alınmış, gözaltında ters kelepçeyi insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle reddettiği için darp edilmişti. Tugay Bek'e yönelik köötü muameleyi kınamak için 17 Aralık 2016'da gerçekleştirilen basın açıklamasına katılan ve aralarında sendikacı, siyasi parti yöneticileri, avukatların da bulunduğu 35 kişi hakkında ise dava açılmıştı. 

22 Nisan Pazartesi günü Adana 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da görülecek duruşmada yargılanacak 35 kişinin isimleri şöyle:

Ahmet Karagöz, Ali Akıncı, Aydın Yiğit, Aylin Han Aydın, Belgin Işık, Cemil Özen, Çayan Biçer, Çiğdem Özbilgili, Deniz Uslu, Eyüp Civelek, Gülşen Topal, Güven Boğa, Halil İmrek, Halil Kara, İlhan Öngör, İsmail Bulca, Kardelen Hasret Kaygusuz, Mehmet Akarsubaşı, Mehmet Anıl, Mehmet Salman, Mesut Baylav, Muzaffer Yüksel, Nuh Demirpas, Sabahat Mutluay, Sebahattin Demir, Seher Kılıç, Sevil Aracı Bek, Sibel Akbaş, Sinan Tunç, Şahin Sarı, Şükran Yeşil, Tekin Müjde, Utku İpek, Yasemin Dora Şeker, Yaşar Demir.

SUÇLAMA: İZİNSİZ AÇIKLAMA

Davaya ilişkin hazırlanan iddianamede, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) binası önünde basın açıklaması ve toplantı yapılması nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı belirtilerek, basın açıklaması için gerekli makamlardan izin alınmadığının tespit edildiği ifade edildi. "Herhangi bir izin alınmaksızın yapılan toplantı ve basın açıklamasına ilişkin kamera görüntülerinin temin edildiği, kolluk marifeti ile görüntülerin yapılan incelemesinde yukarıda açık kimlik ve adres bilgileri verilen şüphelilerin belirtilen izinsiz toplantıya katıldıklarının tespit edildiği..." ifadelerine yer verilen iddianamede dava kapsamında yargılanan 35 kişinin savunmalarının özetine de yer verildi.

Dava kapsamında 'şüpehli' sıfatıyla yargılananlar, savunmalarında Avukat Tugay Bek'in haksız bir şekilde gözaltına alındığını ve yaptıkları eylemin herhangi bir suç unsuru içermediğini belirtti.

İddianamede "2911 sayılı kanunun 4. Maddesinin (a) bendinde bu kanuna tabii olmayan toplantı ve faaliyetlerin açıklandığı, yapılan açıklamada sendikaların özel kanunlara ve kendi tüzüklerine göre yapacakları kapalı yer toplantılarının kanunun istisnası olduğunun belirtildiği, soruşturmaya konu olayın kamera görüntüleri incelendiğinde şüphelilerin sendika binasında değil, bina önünde kapalı olmayan açık bir alanda toplantı faaliyeti icra ettiklerinin anlaşıldığı, bu nedenle bu toplantıya ilişkin izin alınmasının zorunlu hale geldiği, ancak herhangi bir izin alınmadığının tespit edildiği" belirtildi.

Savcı iddianamede 'şüphelilerin' cezalandırılmalarını, TCK'nın 53.maddesi uyarınca hapis cezasına mahkumiyet halinde belirli haklardan yoksun bırakılmalarını, adli sicil kaydı bulunan şüpheliler hakkında infaz rejimine hükmedilmesini istedi.

Adana'da evine yapılan baskınla gözaltına alınan Emek Partisi (EMEP) üyesi ve Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, ters kelepçe takılarak 40 kişilik çevik kuvet ekiplerince darp edilmişti. Sabaha karşı evi basılarak gözaltına alınan Tugay Bek sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumuna götürüldüğünde, ters kelepçe takılmak istenmesine mevzuata, hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu belirterek karşı çıkmış, bunun üzerine zorla ters kelepçe takılarak darp edilmişti. Bunun üzerine Bek, tekrar Adli Tıp doktorunun yanına girerek darp edilmesini belgelemek istemiş, buradan çıkışta da bir kez daha yere yatırılıp ters kelepçe takılarak zorla araca bindirilip, Adana Emniyet'ine götürülmüştü.

Öne Çıkanlar