'Avukatız' diyen istihbaratçılar tutukluyu ziyaret etti: Soruşturma başlatıldı mı?

'Avukatız' diyen istihbaratçılar tutukluyu ziyaret etti: Soruşturma başlatıldı mı?
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevinde tutulan Bengisu Ravza Demirel’in 'avukatın geldi' denilerek 3 istihbaratçıyla görüştürülmesini Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İzmir Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Bengisu Ravza Demirel’in "avukatın geldi" denilerek, 3 istihbarat polisi ile görüştürülmesini Meclis gündemine taşıdı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gergerlioğlu, Demirel’in avukatlarının kendisine ilettiği mektupta yer alan bilgileri paylaştı. Demirel’in 7 Eylül’de tutuklandıktan sonra Tekirdağ T Tipi Cezaevi’nde tek başına tutulduğunu sonrasında İzmir Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildiği aktarılan önergede, "Demirel, yasak sorgu yöntemleri ile sorgulandığını, işkence ile tehdit edildiğini anlatmıştır. Demirel, 18 Ekim’de saat 17.00 sularında, ‘Avukatın geldi, avukat görüşüne gidiyorsun’ denilerek tek tutulduğu hücresinden çıkarılıp avukat görüş kabinlerine benzeyen ortasında cam olan bir kabine götürülmüştür" ifadeleri yer aldı.

GÖRÜŞ KABİNİNE KİLİTLENMİŞ

Demirel’in götürüldüğü görüş kabininde bulunan üç şahsın kendilerini avukat olarak tanıttığı kaydedilen önergede, "Dosyasının detaylarını konuşmak istediklerini, dosyasını kendilerine anlatması gerektiğini söylemişlerdir. Söz konusu şahısların istihbarat polisi oldukları kurum 2’nci müdürü ve hapishane savcısı tarafından onaylanmıştır. Müvekkilimiz kabinde bulunan üç şahsı da tanımadığını, avukat olsalar bile kendileriyle görüşmek istemediğini ve kabinden çıkmak istediğini söylemiş fakat kapıyı açmaya çalıştığında kapının dışarıdan kilitlendiğini fark etmiştir. Müvekkilimiz, kabinden çıkmak istemesine rağmen gardiyanlar kapıyı bir müddet açmamıştır. Bu sırada kabinde bulunan üç şahıs müvekkilimize ısrarla sorular sormuştur. Müvekkilimiz cevap vermediğinde de kendileri ile konuşmazsa tutukluluğunun bitmeyeceğini, başka dosyalara da adını ekleteceklerini söyleyerek müvekkilimizi tehdit etmişlerdir" bilgileri yer aldı.

KAMERADAN TESPİT EDİLEBİLİR

Demirel’in zorla tutulmanın ve tehdit edilmenin bir işkence biçimi olduğunu belirtmesi üzerine kendisiyle görüşen 3 şahsın, "Sen işkence nedir biliyor musun? Aradaki cam olmasa biz sana gösterirdik işkencenin ne olduğunu. Bir dahaki sefere gösteririz belki…" şeklinde cevaplar verdikleri belirtilen önergede, "Bu olayın nihayetinde gardiyanlar kapıyı açmış ve müvekkilimizi hücresine götürmüşlerdir. İzmir Kadın Kapalı Hapishanesinin iç güvenlik kameralarının 18 Ekim 2021 tarihli ve 16.00 ila 18.00 saat aralığındaki görüntü kayıtlarından olayın ne şekilde gerçekleştiği tespit edilebilir" denildi.

CEZAEVİ: SAVCI İZNİYLE GÖRÜŞTÜRÜLDÜ

Demirel’in ailesinin cezaevinin nöbetçi müdürüyle görüştüklerine dair bilgilerin de yer aldığı önergede, "Müdür; gelenlerin istihbarat polisi olduğunu, bu kişileri savcı talimatıyla içeri aldıklarını, bir işkence vakası yaşanmadığını, polisler böyle davrandıysa bunun yanlış olduğunu söylemiştir.  Ablası ve babası müdürle görüştükten sonra hapishane kampüsünde bulunan İzmir Aliağa Hapishane Kampüsü Savcısı ile görüşmeye gitmiştir. Bu görüşmede savcı kendilerine; yapılan görüşmenin savcı izni ile gerçekleştiğini, ama işkence tehdidi gibi tehditlerin yapılmaması gereken şeyler olduğunu söylemiştir" ifadeleri yer aldı.

‘SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?’

Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

"* Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

* Eğer bu iddialar doğruysa Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mıdır? Bakanlığınız bu konu hakkında hem Cezaevi Savcısı hem de Cezaevi Müdürü hakkında soruşturma başlatmış mıdır? Eğer başlatmışsa soruşturmanın akıbeti nedir?

* Bengisu Demirel isimli yurttaşın polisler tarafından avukat görüşü denilerek yapılmasının izahı nedir?

* Bengisu Demirel isimli yurttaşın tehdit edildiği iddiası doğru mudur?

* 18 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştiği iddia edilen olay ile ilgili güvenlik kameraları incelenmiş midir?

* Bengisu Demirel isimli yurttaşın tehdit ve hakaretlere maruz kaldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Bengisu Demirel isimli yurttaşın yaşadıklarını ailesine aktarmak istemesi esnasında telefon görüşmelerinin kesildiği mektuplarının engellendiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Bengisu Demirel isimli yurttaşın Anayasal hak olan haberleşme hakkı ve mektup haklarının engellenmesinin nedeni nedir? Eğer bu iddialar doğruysa Bengisu Demirel isimli yurttaşın Anayasal haklarını engelleyen infaz koruma memurları hakkında soruşturma açılmış mıdır? Eğer açılmışsa akıbeti ne durumdadır?

* Bengisu Demirel isimli yurttaşın tek kişilik hücrede kaldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Bengisu Demirel isimli yurttaşın tek kişilik hücrede kalmasının nedeni nedir? Eğer bu iddia doğruysa Bengisu Demirel isimli yurttaş ne zamana kadar tek kişilik hücrede kalacaktır?

* Bakanlığınıza iletilmiş bu ve buna benzeri şikayetler var mıdır?

* Son 5 yılda hangi cezaevlerinde kaç kolluk kuvveti kaç mahpus ile görüşme yapmıştır?"

Öne Çıkanlar