Avukatlardan tepki: ‘Ak barolar' oluşturuluyor

Avukatlardan tepki: ‘Ak barolar' oluşturuluyor
AKP'nin baroların yönetim yapısını değiştirme ve bazı şehirlerde alternatif barolar kurulmasına yönelik hazırlıklarına tepki gösteren avukatlar, ‘Ak barolar oluşturulmaya çalışılıyor’ dedi.

İktidarın baro ve meslek odalarının yönetim yapısını değiştirme ve bazı büyükşehirlerde alternatif baroların kurulmasına yönelik hazırlıklarına tepki gösteren avukatlar, "Ak barolar oluşturulmaya çalışılıyor" diye belirtti. 

AKP’nin baro ve meslek odalarının yönetim yapısını değiştirme ve bazı büyükşehirlerde alternatif baroların kurulmasına yönelik hazırlıklarına tepki gösteren avukatlar, buradaki temel amacın baroların sesinin kısılması ve muhalefetin yok etmesi olduğunu belirtiyor. 

'MUKTEDİRİN BOYUNDURLUĞU İSTENİYOR'

Kars Barosu avukatlarından Sertaç Çelikkaleli, avukatlığın mesleği itibariyle bağımsız kazanç elde etme kudretini barındırdığından, yani torpil, adam kayırma olmaksızın, mesleki yeterlilikle kazanç elde edebildikleri bir meslek olduğunu belirterek, "Bu yüzden öteden beri avukatların çoğu iktidar sahiplerinin, muktedirlere yaranma derdi olmaksızın, anayasal ilkeler çerçevesinde bağımsız bir faaliyet alanı içinde özgürlükçü, hak ve hukuku bilen, bu uğurda mücadele eden bir gelenek inşa etmişlerdir. Bu yüzden barolarda baro yönetim kadroları genellikle bu gelenekten beslenen avukatlardan oluşmaktadır. Mevcut düzenleme, alternatif baro oluşturularak iktidardan nemalanan avukatların örgütlü bir şekilde yargı bağımsızlığını alaşağı edecek ve tamamıyla muktedirin boyunduruğu altında olacak bir meslek haline getirme çabasıdır. Bu haliyle baroların etkinliği azaltılacak, çıkacak fikir ayrılıkları ile avukatlık hakları kısıtlanacak ve en nihayetinde savunma etkisizleştirilecektir" dedi.

'AVUKAT MUHALİF OLMALI'

Avukatlığın mesleki doğası gereği iktidarlara muhalif olması gereken bir meslek olduğunu ifade eden Çelikkaleli, "Hukuka aykırı yargılamalar, düşünce özgürlüğü önündeki engeller ve işkence ile mücadele etmenin yolu etkin bir avukatlık faaliyetidir. Çünkü yargı için avukat olmadığı zaman adil yargılanma hakkı dahil bütün temel hak ve özgürlüklerin, insan haklarının uygulanması, korunması, geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gibi bir dertleri olmayacağı gibi, bu ilkelerin savunulması ve güçlendirilmesi de bağımsız avukatların varlığına bağlıdır. İktidar, Hitler’in Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı’nın 'Yargı devlet hayatının efendisi olamaz, devlet politikasının hizmetkârı olmalıdır' sözüne vücut vermek için avukatsız bir yargı istemektedir" diye konuştu. 

'AK BAROLAR OLUŞTURULUYOR'

Van Barosu avukatlarından Kadir Kutevi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olan baroların diğer meslek gruplarıyla aynı değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, "Ak barolar ve Ak odalar oluşturmaya çalışan siyasal iktidar, barolarda seçim düzenlemesi adı altında hukuk ihlallerinin önünü açmaktadır. Bu fikrin yasallaşması ile birlikte yandaş baro mantığıyla savunma hakkı büyük zarar görecektir. Söz konusu olan halkın kendini devlete ve kurumlara karşı olan savunma hakkıdır. Bunun halkın elinden alınması ülkedeki son demokratik kurumlarından olan baroların muhalif kimliğine darbe niteliğindedir. Avukatlık mesleği itibariyle her zaman muhalif bir ruha sahip olmalıdır. İktidarların boyunduruğuna girecek baroların hukuk devleti ilkesini tamamen ortadan kaldıracağı aşikardır" dedi. 

'AMAÇ BASTIRMAK'

Bitlis Barosu avukatlarından Cengiz Akdemir de hükümetin şuan üzerine çalıştığı taslağın avukatlar açısından gereksiz olduğunu belirtti. Akdemir, "Bu tasarıyla amaçlanan işleyişin daha güzel ve daha sağlıklı işlemesi değil, iktidara karşı çıkan sesleri bu şekilde bastırmaktır. Barolar, sivil toplum örgütleri içerisinde en önemli yere sahip olan kurumlardır. Barolar yapılan her türlü hukuksuzluğun karşısında duran kurumlar olduğu için bu durum iktidarı da elbette mutlu etmemektedir. Tüm mesele onların mutlu edecek bir baro kurmaktır" diye konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar