Avustralya'da dev kum fırtınası

Avustralya'da dev kum fırtınası
Avustralya'da haftalarca süren yangınların, devasa toz fırtınalarını tetiklediği bildrildi.

Avustralya'nın eylül ayından beri yaşadığı orman yangınları, şimdi de farklı iklimsel olayları tetikledi. Bölgede oluşan devasa büyüklükteki bir toz bulutu, bölgedeki yaşamı iyiden iyiye zorlaştırırken, ülkenin başkenti Kanberra'da yaşanan dolu yağışı, bir ağacı paramparça etti.

Avustralya kıtası, tarihinin en büyük orman yangınıyla mücadele ediyor. Eylül ayında başlayan yangınlar, bölgede yaz mevsiminin yaşanması ve sıcaklıkların kuraklık seviyesine ulaşması nedeniyle hala kontrol altına alınabilmiş değil. Ancak özellikle geride bıraktığımız üç günlük süreçte yağan yağmurlar, yangınların büyük çapta sakinleşmesine neden oldu. Bu durumu fırsat bilen yetkililer, şu sıralar çalışmalarını hızlandırmış durumdalar.

Avustralya'daki yangınlar, bölge halkını yerinden etti. Üstelik yangınlar nedeniyle az sayıda da olsa bazı insanlar hayatını kaybetti. Ancak bölgedeki yangınların esas faturası, ne yazık ki ağaçlara ve hayvanlara kesildi. Yarım milyondan fazla hayvanın yaşamını yitirdiği yangınlarda, kilometrelerce hektarlık ormanlık alan da küle döndü. Ancak Avustralya yangınlarının neden olduğu şeyler bunlarla da sınırlı değildi.

Avustralya'daki orman yangınlarının neden olduğu bir diğer felaket de aşırı hava olaylarıydı. Öyle ki; aylarca orman yangınlarıyla mücadele eden ülke, şimdi de devasa büyüklükteki toz bulutuyla başa çıkmaya çalışıyor. Avustralya anakarası, zaten bir süredir toz yığınları biriktiriyordu. Şimdiyse bu birikintiler, devasa bir bulut haline geldi ve bilim insanlarına göre bu toz bulutları, Avustralya tarihinin en büyük ikinci toz bulutu fırtınalarından bir tanesine dönüşmüş durumda.

Öne Çıkanlar