'Ayakta sayım şiddet aracına dönüşebilir'

'Ayakta sayım şiddet aracına dönüşebilir'
Cezaevlerindeki ayakta sayım ve disiplin cezalarına dikkat çeken Avukat Tugay Bek, 'Bu uygulama tutuklular üzerinde bir şiddet aracına dönüşebilir' dedi.

HABER MERKEZİ - Olağanüstü Hâl (OHAL) ile birlikte hak ihlallerinin arttığı cezaevlerinde en sık şikayet konusu olan uygulamaların başında ayakta sayım ve disiplin cezaları geliyor. Adana Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek, son dönemde bütün cezaevlerinde askeri nizam çerçevesinde ayakta sayımın dayatıldığını, bunu kabul etmeyen tutukluların fiziksel ve sözlü şiddetin yanı sıra disiplin cezalarına maruz kaldığını aktardı.

Bek, "Ayakta ve tek sıra şeklinde sayım uygulamasına tutuklular tepki gösteriyor. Siyasi tutuklular bu tür dayatmaların daha önce 12 Eylül'de yapılmak istendiğini belirterek karşı duracaklarını söylüyor. Tabi bunun ağır neticeleri olacaktır. Öncelikle infaz koruma memurları ve tutuklular karşı karşıya gelecektir. Bu uygulama tutuklular üzerinde bir şiddet aracına dönüşebilir" dedi.

‘AMAÇ TUTUKLUNUN KİŞİLİĞİNİ RENCİDE ETMEK'

Asıl sorunun 'Ne oldu da tek sıra halinde ve ayakta sayım vermeyen tutuklulara bugün bu uygulama dayatıldı' sorusu olduğunu belirten Bek, "İktidar herhalde dışarıdaki gerilim ve savaş politikalarını cezaevlerine bu şekilde yansıtmaya çalışmaktadır. Dört duvar arasında bulunun tutuklular zaten bir ceza almış. Ama cezaevi sanki bu azmış gibi buna ek olarak mahkuma bir ceza verme yoluna gitmeye çalışıyor. Tutuklu cezaevinde zaten bir esir konumundayken bir de eziyete maruz bırakılıyor. Buradaki amaç tutuklunun kişiliğini rencide etmektir" ifadelerini kullandı.

'GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARTILMALI'

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen tek tip kıyafet uygulamasında olduğu gibi ayakta ve tek sıra sayımın da kişiliksizleştirme politikası olduğunu ifade eden Bek, bu tür uygulamaların çözüm olmadığını söyledi. Geçmişten ders alınması gerektiğini kaydeden Bek, bu uygulamaların bir an önce son bulmasını yeni acılara sebebiyet verilmemesi gerektiğini aktardı.

'TEPKİLERİN AZALMASINI BEKLİYORLAR'

Tek tip kıyafet yönetmenliği için verilen sürenin üzerinden neredeyse bir ay geçtiğini dile getiren Bek, "Bakanlık tek tip kıyafetin uygulamasına geçmedi. Bunun nedeni bir takım teknik alt yapı meselelerinin çözümü konusunda çalışmalar yapıldığı ve bu çalışmaların bitirilmemiş olması. Hükümet bu uygulamayı hayatta geçirmek için tepkilerin azalmasını ve uygun bir ortamın oluşmasını bekliyor" dedi.

Tek tip için tartışmaların devam ettiğini belirten Bek, şöyle devam etti: "Tek tip kıyafeti kabul etmeyen tutuklulara asker ve infaz koruma memurları tarafından zorla giydirilmesi için büyük ihtimalle özel odalar hazırlanacaktır. Bu uygulamanın hedefindeki mahkumların tamamı 'Biz kefen giyeriz ama bu tek tip kıyafeti giymeyiz' şeklinde açık bir irade ortaya koyacaklarını belirtiyorlar." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar