Ayçiçeği üreticileri açıklanan taban fiyatına tepkili: Zayiatımız çok, hükümet sesimizi duysun

Ayçiçeği üreticileri açıklanan taban fiyatına tepkili: Zayiatımız çok, hükümet sesimizi duysun
Ayçiçek taban fiyatının 10-11 TL arasında açıklaması üreticilerin tepkisini çekti. Beklentilerini açıklayan üreticiler 'Hükümet sesimizi duyup göz ardı etmezse, ekmeye devam edeceğiz' dedi.

Foto: Arşiv


Ayçiçeği üretiminin önemli merkezi Trakya’da yakın zamanda hasada başlanılması beklenirken, üreticilerin gözü taban fiyatına çevrildi. Tarım Kredi Kooperatifleri, 2022 yılı ayçiçeği alım fiyatını ton başına sözleşmeli olan çiftçilerden 10 lira 75 kuruştan; sözleşmeli olmayan çiftçilerden ise 10 lira 45 kuruştan alacak. Tarım Satış Kooperatifi Çukobirlik ise alım fiyatını kilo başına 11 lira 25 kuruş olarak açıkladı.

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Çukobirlik’in ayçiçek taban fiyatını 10-11 TL arasında açıklaması çiftçilerin tepkisini çekti.

Türkiye’nin en büyük ayçiçeği üretim alanı Tekirdağ Süleymanpaşa’da çiftçilik yapan Esat Öztemel, "Bu sene ayçiçeklerimizde tırtıl zayiatımız çok. Yüzde 20 ile 30 arasında verim kaybı olması bekleniliyor. Hükümetimizin bunları öngörerek ayçiçeği fiyatını ona göre açıklamasını bekliyoruz. Bu sene Tarım Kredi Kooperatifi 10 lira 11 lira arasında ayçiçeği fiyatı açıkladı. Bu bizim için tatmin edici bir fiyat değil" dedi.

‘HÜKÜMET SESİMİZİ DUYARSA EKMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

ANKA’ya konuşan Öztemel, beklentilerini "Yeni açıklanacak fiyatların 15 ile 16 lira arasında olması bizi tatmin edecektir. Ayçiçek primi ise ayçiçeği fiyatının dörtte 1’i kadardır. Ayçiçeği taban fiyatı 15-16 lira olarak açıklansa prim fiyatı 4 liraya tekabül ediyor. Hükümet bizim sesimizi duyup, göz ardı etmezse, biz bu ayçiçeğini ekmeye devam edeceğiz" ifadeleriyle dile getirdi.

Foto: ANKA

‘GELECEK SEZON ÜRETİM YAPAMAYACAK DURUMA GELİRİZ’

Edirne Keşan'da ayçiçeği üreticiliği yapan Ali Yetim de, "Bize ‘ayçiçeğini ekin gerisini düşünmeyin’ dediler. Biz de ektik. Şu anda harman zamanına geliyoruz. Bizim fiyat beklentimiz 16 TL ve 2 lira da primdir. Bunun altında olursa borçlarımız ve gelecek sezon üretimimizi yapamayacak duruma geliriz. Hükümetimizin bize yardım etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar