Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması için toplanan komisyonda gerginlik

Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması için toplanan komisyonda gerginlik
DBP'li Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik kararın görüşüldüğü komisyon toplantısı öncesinde basının dışarı çıkarılmasına Meral Danış Beştaş tepki gösterdi.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK - DBP'li Saliha Aydeniz'in dokunulmazlığının kaldırılması kararı bugün TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda görüşülüyor. Görüşmeler sırasında komisyon üyeleri arasında tartışma çıktı.  

Komisyonun başlaması sırasında görüntü çeken gazetecilerin çıkarılmasına HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş "Niye gerçekleri dinlemiyorsunuz?" diye tepki gösterdi. Beştaş, "Basın kendi istediği takdirde çıkıyorlarsa taktirleridir ancak sonuna kadar bu toplantıyı izlemesi gerektiğini düşünüyoruz. AKP ve MHP bloku dokunulmazlıklar üzerinden darbeyi devam ettiriyor. Siyasi darbenin uzantısı bir toplantıdayız şu an. Siz HDP’ye darbe yapıyorsunuz. Ve bu yaptığınız hukukta hiçbir yeri yoktur. Sizin az evvel pişirdiğiniz mutfakta getirdiğiniz yemeği burada bize yedirmeye çalışıyorsunuz. Böyle bir usul yok" dedi.

ARA VERİLDİ 

Beştaş’ın tepkisine rağmen komisyon başkanı AKP’li Beyazıt, görüntü alan gazetecilerin çıkarılması ardından toplantıya başladı. Komisyonda çıkan gerginlik üzerine toplantıya ara verildi.

BEŞTAŞ: HUKUKUN BİTTİĞİNİN RESMİDİR

Aranın ardından kısa bir açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şu ifadeleri kullandı:

"Komisyon toplantısı başlayamadı. Komisyon ve divanı, üyelere sormadan basını dışarı davet etti. Bir kere bu hukuka, teamüllere aykırıdır. Saliha Aydeniz vekilimiz hakkında bütün basın yayın organlarında özellikle yandaş medyada dosya gizli olmasına rağmen çok geniş bir şekilde servis yapılıyor. Dosyanın ayrıntıları kamuoyu ile paylaşılıyor. Bugün burada komisyon başkanı ‘dosya gizli’ diyerek, basına kapattığını söylüyor. Bir kere bu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de bile hukukun bittiğinin resmidir."

"İddialar basına servis edilecek, savunmanın sözü kamuoyundan gizlenecek. MHP iktidarının bize dayattığı hukuksuzluğun, totaliter rejimin son resimlerinden bir tanesini daha gördük. Daha komisyon 26 Temmuz’da toplanacağını tebliğ etmeden basın yayın organlarında toplantı yapılacağı duyuruldu. Bu da bu kararın ne Meclis’te ne komisyonda ne de milletvekillerinin arasında verilmediğini, başka yerlerde başka masalarda bu kararın verildiğini ilan etmiş oldu. Basının dışarı çıkarılması kesinlikle keyfiyettir. Faşizmin bir görüntüsüdür. Biz iddiaların bu kadar servis edildiği bir ortamda savunmanın kamuoyuna gizlenmesinin büyük korkuları olduğunu, korktuklarını biliyoruz. Danışmanların çıkarılmasına dair tartışma başlatıldı. Komisyon İç Tüzük’e aykırı işlem yapıyor. Bugün burada İç Tüzük hükümlerinin uygulanması için sonuna kadar mücadele edeceğiz." 

'SAVCILAR ARTIK NEYE SUÇ BULACAKLARINI BİLMİYORLAR'

Aranın ardından başlayan komisyonda, üye vekillerin danışmanları dışında kalan milletvekili danışmanları ve gazeteciler salondan çıkarıldı. Bir kez daha söz alan Meral Danış Beştaş, HDP'li vekillere açılan soruşturma ve verilen fezlekeleri eleştirdi:

"Bu ülkede milletvekillerinin rüşvet aldığı, yolsuzluk yaptığı, İçişleri Bakanı’nın işlediği suçları buraya getirsek, buradan Ankara’nın en uzak semtine yol olur. Bunların hiçbiri ile ilgili tek bir fezlekeyi bırakın, bir soruşturma açılmıyor. Kim açacak?"

"HDP’nin fazla fezlekesi varmış. HDP susuyor fezleke oluyor, öksürüyor fezleke oluyor. Eş Başkanımızın yanında durduğumuz için fezleke var, susarak propaganda yapmışız. Savcılar artık neye suç bulacaklarını bilmiyorlar."

'BİZ YARGILANACAĞIZ, SİZ İKTİDARINIZI DEVAM ETTİRECEKSİNİZ, ÖYLE Mİ?'

Beştaş çözüm süreci döneminde iktidar ile birlikte hareket ettiklerini belirterek şöyle konuştu: 

"Biz yargılanacağız, siz iktidarını devam ettireceksiniz, öyle mi? Çözüm süreci suçsa gelin birlikte savunma verelim. Siz niçin savunmadığını anlatın. Siz, birlikte çalıştığınız insanları, Demirtaş, Yüksekdağı ve onlarcasını cezaevinde rehin tutuyorsunuz. Bunların yanıtını insani olarak duymak isterim. Yapılan diyaloğun nasıl yapıldığını yakından biliyorum, bizzat kararlarını verdik."

'ARTIK ÇAY ATMAYI DA BIRAKTINIZ'

Beştaş'ın konuşması sırasında AKP sıralarında gülüşmeler oldu. Buna tepki gösteren Beştaş, sert konuştu:

"Siz HDP’liler hakkında ifade vermesi için itirafçı satın alıyorsunuz. Siz bunun hesabını vereceksiniz. Ama bizim yönetimde olduğumuz bir iktidarda kesinlikle adil yargılanacaksınız. Siz gülebilirsiniz ama bu konuda haklarınız olacak. Bu gülüşlerin ne kadar hayatın içinde olmadığınızı gösteriyor. Toplumun içinde değilsiniz. Artık çay atmayı da bıraktınız, gidin bir toplumu dinleyin. Vatandaş size ne diyecek, bir gidin bakalım. Sizin götürdüğünüz paraları çok iyi biliyorlar."

Meral Beştaş'ın konuşması ardından komisyon toplantısına 14.30'a kadar ara verildi.

CHP'Lİ VEKİL "SENİ ÇİVİLERİM" DİYEN POLİSİ HATIRLATTI

Aranın ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğdu, HDP milletvekili Ayşe Başar'a "seni çivilerim" diyen polisi hatırlatı: 

"Bugüne kadar mecliste kaç milletvekilinin dokunulmazlığı böyle bir sebeple kaldırıldı? Kamu görevini yapan herkese saygı duyuyoruz ama bir millet vekiline "seni çivilerim" diyen bir memur da vardı? Ödüllendirdiniz. Bize hergün zillet ittifakı diyerek bizi aşağılıyorsunuz? Bunlar suç değil mi? "

"Eşitlikçi değilsiniz, siyasette kamplaşacak oy toplamak istiyorsunuz bu çözüm değil İstanbul’da görmediniz mi?"

'DOKUNULMAZLIĞI KALDIRIRSAK SARI ÖKÜZÜ TESLİM EDECEĞİZ'

Aydoğdu sözlerini şöyle tamamladı: 

"Gelin doğru bir karar verin, gelin millet vekili dokunulmazlığının ruhuna uygun bir davranış gösterin. hangi siyasi partiden olduğunun bir önemi yok. Burada bugün amiyane bir tabirle bu dokunulmazlığı kaldırırsanız sarı öküzü teslim edeceğiz. bu parlementoda bütün milletvekillerine ders olur. haberiniz olsun."

DOKUNULMAZLIĞIN DÜŞÜRÜLMESİNE DAİR RAPOR GÖRÜŞÜLECEK

Komisyonda DBP’li Aydeniz hakkında oluşturulan Hazırlık Komisyonu’nda verilen "dokunulmazlığın kaldırılması" yönündeki rapor görüşülüyor. Hazırlık Komisyonu’nda Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki karar AKP oylarıyla kabul edilmişti. CHP, Hazırlık Komisyonu’nda ret oyu kullanmıştı.

Komisyonda Aydeniz’in yerine HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, milletvekilleri Züleyha Gülüm, Tülay Hatimoğulları, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Abdullah Koç savunma yapacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar