Aydın: En kötü barış savaştan iyidir

Aydın: En kötü barış savaştan iyidir
Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın,  Suriye’de dün itibariyle silahların susmuş olmasının sevindirici bir durum olduğunu belirterek, 'umarım geçici değildir' dedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır Barosu, silahlı saldırı sonucu öldürülen başkanları Tahir Elçi’nin faillerinin bulunması için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde yaptığı "Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsü" etkinliğinin 198’ncisini  gerçekleştirdi. Etkinliğin bu haftaki gündemi TSK’nın Kuzey-Doğu Suriye’ye başlattığı askeri harekatın ardından ilan edilen ateşkes ve batı illerinde Kürtçe konuştukları için saldırıya uğrayan yurttaşlar vardı.  Açıklamaya Adana ve Mersin Barolarından avukatlar da katıldı.

"ŞÜPHELİLER 4 YILDIR BELİRLENEMEDİ"

Açıklamasına Tahir Elçi soruşturması hakkında bilgi vererek başlayan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, adalet arayışlarını 198 haftadır sürdürdüklerini söyledi. Soruşturmada hala bir ilerleme sağlanamadığını ifade eden Aydın, "Maalesef yine bir gelişme yok. Bunu üzüntü ve öfkeyle karşılıyoruz. Bu denli göz önünde işlenen bir cinayetin faillerinin neredeyse dört yıla yakın bir süredir belirlenememesi bir hayal kırıklığı, Türkiye yargısı için bir ayıp. Ne yazık ki bu ayıp devam edecek gibi görünüyor ama bizi de adalet arayışımız devam edecek" dedi.

"EN KÖTÜ BARIŞ, EN İYİ SAVAŞTAN İYİDİR"

Aydın, ardından son bir haftadır devam eden Kuzey Suriye’ye yönelik askeri harekâta değindi. Bir haftada çok sayıda trajedi yaşandığını ifade eden Aydın, "Dün itibariyle silahların susmuş olması bizim için son derece sevindirici bir durum. Çünkü bizim düsturumuz şudur. ‘En kötü barış en iyi savaştan iyidir’. Dolayısıyla dün itibariyle bu meselenin umarım geçici değildir; sonlanmış olması bizim için son derece sevindiricidir. Çünkü bizim için temel mesele yaşam hakkıdır" diyerek yaşam hakkının ihlal edildiği her türlü girişime karşı olduklarını söyledi.

"İNSANLAR KÜRTÇE KONUŞTUKLARI İÇİN SALDIRIYA UĞRADI"

Yaşanan bu ortamın Türkiye’nin Batı illerinde de etki yarattığını ifade eden Aydın, insanların Kürtçe konuştukları için saldırıya uğradığını belirterek şunları söyledi: "Adapazarı’nda genç bir insan Kürtçe konuştuğu için ırkçı bir saldırı sonucu ne yazık ki yaşamını yitirdi. O soruşturmaya ilişkin ne olup bittiğine ilişkin basına da bir bilgi verilmedi. Bir kişinin tutuklandığı söyleniyor ama buna ilişkin de endişelerimiz var. Yine geçtiğimiz gün Çanakkale’de 74 yaşında bir vatandaş hastaneye tedaviye gittiği sırada eşiyle Kürtçe konuştuğu için yine bir ırkçı saldırının kurbanı oldu, yaralandı. Bu tür saldırılar maalesef bir arada yaşama kültürümüzü tehdit ediyor. Dolayısıyla biz bu meselenin bir an önce sonlanmasını, yargının daha etkin bir soruşturma yürütmesini, faillere yönelik herhangi bir tolerans tanınmaması konusunda dilek ve temennimizi paylaşmak istiyoruz."

Aydın’ın ardından Diyarbakır Barosu Kürtçe Dil Komisyonundan Avukat Eyüp Aydeniz Kürtçe açıklama yaptı.
 

Öne Çıkanlar