Aylardır işe geri dönme mücadelesi veren çağrı merkezi çalışanları kazandı

Aylardır işe geri dönme mücadelesi veren çağrı merkezi çalışanları kazandı
Sahte müşteri memnuniyeti anketi doldurtulan çağrı merkezi çalışanları işe iade mücadelesini kazandı.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Müşterilerin doldurması gereken memnuniyet anketlerini yöneticilerin zorlamasıyla doldurmak zorunda kalan fakat durum açığa çıkınca işten çıkartılan çağrı merkezi işçileri aylar sonra işlerine geri dönme mücadelesini kazandı. 

Pandemi döneminde işten çıkarmalar yasak olmasına rağmen istisna kapsamındaki iş fesihi maddeleri ile işçiler işten çıkarılabiliyor. Batman’daki Tempo Çağrı Merkezi işçileri de İş Kanunu’nun 25. Maddesi’nin e fıkrası gerekçe gösterilerek işten atılmıştı.

İşten çıkarıldıkları 14 Temmuz tarihinden itibaren mücadele veren işçiler anketleri kendilerine yöneticiler tarafından yaptırıldığını, tehdit ve mobbinge maruz kaldıklarını belgeleyerek işe geri dönme mücadelesi başlatmıştı.

Batman yerelinde bir süre eylem ve etkinlikler düzenleyen işçiler, çağrı merkezinin bulunduğu İstanbul’a gelerek sendikaların da desteği ile basın açıklaması yapıp, seslerini duyurmak için çabalamışlardı.

İşçilerin mücadelesi 9 Eylül’de sonuç vermiş, işçileri temsilen Yunus Emre Yıldız ve çağrı Tempo Çağrı Merkezi adınada Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Murat Akar görüşmüştü. Görüşmenin ardından 16 Eylül’de tekrar görüşme kararı alınmıştı. İkinci toplantının ardından çağrı merkezi çalışanları işe iade talebini kazandılar. 

Bugün Tempo Çağrı Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamayla, "Yapılan değerlendirmede usulsüz anket nedeniyle iş akitleri feshedilen çalışanlara, işe iade olanağı sunulmasına karar verilmiştir" denildi. 

Yapılan açıklamada, "Son günlerde basın ve sosyal mecralar üzerinden, kurumumuz bazı çalışanları haksız yere işten çıkarmakla gündeme gelmiştir; bu durumu açıklığa kavuşturmak üzere işten çıkarılan Yunus Emre Yıldız'ın görüşme talebine olumlu yanıt verilmiştir. Yüz yüze iki görüşme gerçekleştirilmiş, konu kendilerinden dinlenmiştir. 
Tempo İcra Kurulu, bu gelişmeler sonucunda tarafların iyi niyeti ve içinde bulunduğumuz pandemi koşullarını göz önünde bulundurarak kararını tekrar gözden geçirmiştir. Karar yapıcı yönde olmuştur. 

Yapılan değerlendirmede usulsüz anket nedeniyle iş akitleri feshedilen çalışanlara, işe iade olanağı sunulmasına karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

‘ÇOK MUTLU OLDUK’

Patron ve işten çıkarılan 18 işçinin vardığı anlaşma sonucu 1 Ekim tarihi itibariyle işbaşı yapılacak. Anlaşma kapsamında çalışanlara "İş Etiği Eğitimi" verilecek ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvar bünyesinde görme engelliler için 2 ay gönüllü olarak kitap seslendirme yapılacak.

İşe iade mücadelesini kazanan çağrı merkezi çalışanları temsilcisi Yunus Emre Yıldız karara ilişkin sorumuza, "Hepimiz çok mutlu olduk" şeklinde tepki verdi. Yıldız, "18 kişi işe geri dönüyor. İşten çıkarıldığımız süredeki iki buçuk aylık maaşlarımızı da alacağız. İşimize 1 Ekim’de geri döneceğiz. Çok mutlu olduk. İnsani ve sağduyulu bir yaklaşım gösterdiler" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar