AYM: Canan Karatay'ın cezalandırılması ifade özgürlüğü ihlali

AYM: Canan Karatay'ın cezalandırılması ifade özgürlüğü ihlali
Katıldığı televizyon programlarında hamilelere şeker yüklemesi ile ilgili açıklamaları nedeniyle 15 gün süreyle meslekten men cezası alan Prof. Dr. Canan Karatay bireysel başvuru yaptı.

Katıldığı televizyon programlarında hamilelere şeker yükleme testi yapılmasının anne karnındaki bebeğe zarar vereceğini söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay hakkında İstanbul Tabip Odası disiplin soruşturması başlatılmıştı ve 15 gün süreyle geçici olarak Karatay'a meslekten men cezası verilmişti. AYM, Karatay hakkındaki ’meslekten geçici alıkoyma’ kararını ifade özgürlüğü ihlali saydı.

İHA'nın haberine göre sağlıklı beslenme konusunda verdiği demeçlerle gündemden düşmeyen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, 2014 ve 2015 yıllarında katıldığı televizyon programlarında hamilelere şeker yükleme testi yapılmamasının, anne karnındaki bebeklere zarar verdiğini söylemiş ve yapan doktorları da eleştirmişti. Karatay’ın eleştirisinin ardından İstanbul Tabip Odası, Karatay hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturma sonucunda Karatay’a 15 gün süreyle geçici olarak meslekten men cezası verildi. Olay sonrası Canan Karatay, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

KARATAY'IN AÇIKLAMALARI NEDENİYLE CEZALANDIRILMASI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE

AYM, kararında anayasanın 26’ncı maddesine göre herkesin ifade özgürlüğünün bulunduğunu, bunun ancak kanunda belirtilen şartlarda sınırlandırılabileceğini, Karatay’ın açıklamaları nedeniyle cezalandırılmasının da ifade özgürlüğüne müdahale anlamı taşıdığını açıkladı. Mahkeme, yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Ankara 12. İdare Mahkemesine gönderilmesini de kararlaştırdı.

Öne Çıkanlar