AYM: Cizre'deki 2015-Mart 2016 arasında sokağa çıkma yasaklarında yaşamı koruma yükümlülüğü ihlal edilmedi

AYM: Cizre'deki 2015-Mart 2016 arasında sokağa çıkma yasaklarında yaşamı koruma yükümlülüğü ihlal edilmedi
Mahkeme, yaşam hakkının öldürmeme yükümlülüğü bakımından ihlal edildiği iddiasını, kabul edilebilir buldu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Şırnak'ın Cizre ilçesinde Aralık 2015 - Mart 2016 arasında süren sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitirenler için yapılan başvuruyu karara bağladı. Karara göre, yaşam hakkı ihlal edilmedi.

Haberi avukat Ramazan Demir sosyal medya hesabından duyurdu. Demir yaptığı açıklamada, "Anayasa Mahkemesi, Cizre bodrumları ve Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında hayatını kaybedenlerle ilgili kararını verdi. AYM herhangi hak ihlali olmadığına karar vermiş. Gerekçesi henüz yayınlanmadı, hüküm özeti ise bugün sitesinde yayınlandı" ifadelerini kullanmıştı.

Gazete Duvar'ın haberine göre, dosyaları tekrar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM)'e taşıyacaklarını belirten Demir, "AİHM 2018’de yaptığı duruşmada AYM’nin vereceği kararı bekleyin demişti. AİHM’de yapılan duruşmada AYM’nin bugün verdiği kararı vereceğini ayrıntılı olarak ifade ettik ancak dikkate alınmadı " diye konuştu.

‘SAĞLIK YARDIMI SAĞLANMAMASI NEDENİYLE YAŞAMI KORUMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN İHLAL EDİLDİĞİ İDDİASI KABUL EDİLEMEZ’

AYM'nin internet sitesinde yer alan karar özetinde başvurudaki, "yaşam hakkının öldürmeme yükümlülüğü bakımından ihlal edildiği" ve "yaşam hakkının usul boyutu bakımından ihlal edildiği" iddiaları "kabul edilebilir " bulundu. Buna karşın, "sağlık yardımı sağlanmaması nedeniyle yaşamı koruma yükümlülüğünün ihlal edildiği", "bir kısım başvurucunun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği", "bir kısım başvurucunun bireysel başvuru haklarının ihlal edildiği" ve "bir kısım başvurunun kötü muamele yasağı, özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı ile din ve vicdan özgürlüğünün ihlal edildiği" iddiaları "kabul edilemez " olduğu vurgulandı.

Esas yönünden ise "Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının öldürmeme yükümlülüğü bakımından ihlal edilmediğine" ve "Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edilmediğine" karar verildi.

Öne Çıkanlar