AYM'nin Gezi Davası kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

AYM'nin Gezi Davası kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Anayasa Mahkemesi, Gezi Direnişi eylemlerine dair 'hak ihlali' gerekçesiyle yapılan bir başvuruyu 'dayanaktan yoksun' olduğunu ifade ederek kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Gezi Parkı’nda düzenlenen eylemlere katılanlar hakkında verilen cezaların "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarını ihlal" ettiği yönündeki bir başvuruyu karara bağladı. AYM, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın ‘dayanaktan yoksun’ olduğunu ifade ederek, kabul edilemez buldu.

AYM, yurt genelinde neredeyse bütün illerde yapılan Gezi Direnişi’ndeki eylemlerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açan, anayasal gösteri ve yürüyüş hakkını hedef alan sert polis müdahalelerine ilişkin yapılan bir başvuruda kararını açıkladı. Yüksek mahkeme, hak ihlali başvurusunun 'dayanaktan yoksun' olduğunu belirterek kabul edilemez buldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şöyle denildi:

"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işleme suçundan cezalandırılma dolayısıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna,

Toplantı ve yürüyüşe silahla katılma, kanuna aykırı toplantıda ihtara rağmen dağılmamakta ısrar etme ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından cezalandırılma dolayısıyla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna.

Yargılama giderlerinin başvurucular üzerine bırakılmasına oy birliğiyle karar verildi."

Öne Çıkanlar