AYM, ilan ve reklam kesme cezaları için hak ihlali kararı verdi

AYM, ilan ve reklam kesme cezaları için hak ihlali kararı verdi
Cumhuriyet, Evrensel, Sözcü ve Birgün gazeteleri verilen ilan ve reklam kesme cezalarının 'basın ve ifade özgürlüğü ihlali' olduğunu savunmuştu. AYM de bu yönde karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Cumhuriyet, Evrensel, Sözcü ve Birgün gazetelerine kestiği cezaların ‘basın ve ifade özgürlüğünün ihlali’ olduğuna karar verdi.

Dört gazete de BİK’in birden çok kez verdiği ilan kesme cezasını AYM’ye taşımıştı. Gazeteler, cezaların ‘ifade ve basın özgürlüğünün ihlali’ olduğunu savunmuştu.

AYM'nin de bu doğrultuda verdiği kararda şu ifadeler yer aldı:

 "Kuruma verilen yetkinin basının etik değerlerini düzenleme amacından öteye giderek artık kimi basın mensupları açısından caydırıcı etki yaratabilecek bir cezalandırma aracına dönüştüğü ve bu durumun sistematik bir soruna neden olduğu gözlemlenmiştir." 

DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

Diken'de yer alan habere göre ihlallerin yapısal sorundan kaynaklanması nedeniyle ‘pilot karar’ usulünün uygulanmasına karar veren AYM, çözüm için Meclis’te bu konuda düzenleme yapılmasını önerdi. BİK’in gazetelere ceza verirken uyguladığı yasada kriterlerin belirsiz olduğu da vurgulandı.

Kararda, "Bu nedenle ifade ve basın özgürlüklerini sınırlandıran bir kuralın keyfi ve orantısız müdahalelere karşı ilk olarak yargılama hukukunun usule ilişkin güvencelerini barındırması gerekir" dendi.

Kanun’un 49’uncu maddesindeki kuralın kapsamı ve sınırlarının belli olmaması nedeniyle BİK’in yetkisinin sınırlarının öngörülmez biçimde geniş tutulduğuna da dikkat çekildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar