Fehmi Koru: AYM kararını esastan geçersiz sayıyorlar

Fehmi Koru: AYM kararını esastan geçersiz sayıyorlar
Gazeteci Koru, Şahin Alpay ve Ahmet Altan'ı tahliye etmeyen ağır ceza mahkemelerinin tutumunu eleştirdi

HABER MERKEZİ- Kişisel internet sitesinden bir yazı paylaşan gazeteci Fehmi Koru, Anayasa Mahkemesi'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan için verdiği 'tahliye' kararının yerine getirilmemesindeki 'garip'likleri yazdı.

Koru, iki ağır ceza mahkemesinin de aslında AYM’nin kararını esastan geçersiz saydığını söyledi. Koru, "Mahkemeler gerekçeli kararı görmedikleri için tahliyeyi geciktirmekle, aslında AYM’nin kararını esastan geçersiz saymış oluyorlar" dedi.

Koru, 'Şahin Alpay ve diğerleri.. AYM kararı.. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ne diyor?' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Anayasa mahkemelerinin her ülkede hukuk sisteminin bağımsızlığının teminatı olduğunu sözünün üzerine söz tanınmadığını ve üyelerinin kararlarını 'Başkaları ne der?' diye düşünmeden vermesi gerektiğini yazdı. Ancak Türkiye'de uzun yıllar hukuk düzeninin değil rejimin teminatı olarak konuşlandırıldığını ve uzun yıllar öyle de davrandığını ifade etti.

'AİHM KONUYU ELE ALACAKTI'

AYM'nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan ile ilgili aldığı kararla aslında AİHM'den ön almış olduğunu vurgulayan Koru, "AYM bu kararı almasaydı, aslında yargı süreci bütünüyle tamamlanmadan bireysel başvuruları gündemine almayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kendi kuralını bu defalık rafa kaldırıp konuyu ele alacaktı" dedi. 

İki mahkemeninse AYM'nin kararını tanımadığı 'garip' durumu ise şöyle tarif etti:

'GARİP BİR DURUM'

"İki Ağır Ceza Mahkemesi ise, Alpay ile Altan‘ın avukatlarının tahliye başvurusu üzerine, üzerine söz söylenmemesi gereken AYM kararını dinlemeyecekleri ve iki gazetecinin tutuklu yargılanmalarının sürdürüleceği yolunda karar aldı.

AYM kararı henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadığı ve gerekçeli karar mahkemelere ulaşmadığı için…

Aslında gerekçe sağlam. Anayasa (m. 153) AYM’nin iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanamayacağını belirtiyor.

Fakat yine de garip bir durum bu.

AYM kararlarını gerekçeli kararı yazılmadan açıklıyor; bunu sürekli yapıyor AYM.

Esas garipliği ise, AYM kararının ‘tutuklu yargılama’nın yanlışlığına dair olmasından; kararda olumlu oy kullanan 11 üyenin gerekçeleri ile karşı oy kullanan 6 üyenin muhalefet şerhlerini yazmaları için geçecek sürede mağduriyet devam edeceğinden yanlışlık ortadan kalkmamış olacak.

Yani?

Mahkemeler gerekçeli kararı görmedikleri için tahliyeyi geciktirmekle, aslında AYM’nin kararını esastan geçersiz saymış oluyorlar. Yanisi bu.

Umarım, tahliyeleri geciktirme kararlarına yapılacak itirazları görüşecek üst mahkemeler yanlışlığı ortadan kaldırır ve AYM’nin iki gazeteciyle ilgili kararı benzer davalar için ‘emsal’ yerine geçer."

 

Öne Çıkanlar