AYM: Şiddete teşvik etmeyen ifadeler cezalandırılamaz

AYM: Şiddete teşvik etmeyen ifadeler cezalandırılamaz
Anayasa Mahkemesi, üniversite öğrencisi Roboski katliamı anmasında söylediği marş nedeniyle ceza verilemeyeceğine karar verdi

İnönü Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Meki Katar, 26 Aralık 2013’te okulundaki Roboski anmasına ve basın açıklamasına katıldı.44 kişi basın açıklamasından hemen önce "Çerxa Şoreşe" marşını söyledi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, marşı okuyanlar hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda "terör örgütü propagandası yapma" suçundan dava açılanlar arasında, öğrencilerden Meki Katar 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Katar’ın bu karara itirazı Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince reddedilince de AYM’ye bireysel başvuru yaptı.
Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre, AYM’nin 3 Ekim 2019 tarihinde oyçokluğuyla verdiği kararında, Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alman ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmedildi.

Gerekçeli kararda, şiddete teşvik etmeyen ifadelerin cezalandırılamayacağı ifade edildi:

"İçinde şiddete başvurmayı cesaretlendirici ifadeler yer almayan ve terör suçlarının işlenmesi tehlikesine yol açmayan düşünce açıklamaları, sırf terör örgütünün ideolojisi, toplumsal veya siyasal hedefleri, siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlara ilişkin görüşlerine benzerlik gösterdiğinden bahisle terörizmin propagandası olarak kabul edilemez.

"Toplumsal ve siyasal ortama veya sosyoekonomik dengesizliklere, etnik sorunlara, ülke nüfusundaki farklılıklara, daha fazla özgürlük talebine veya ülke yönetim biçiminin eleştirisine yönelik düşüncelerin - daha önce ifade edildiği gibi devlet yetkilileri veya toplumun önemli bir bölümü için rahatsız edici olsa bile - açıklanması, yayılması, aktif, sistemli ve inandırıcı bir şekilde başkalarına aşılanması, telkin ve tavsiye edilmesi ifade özgürlüğünün koruması altındadır."

Öne Çıkanlar