AYM, tutuklunun ziyaret hakkının engellenmesini hukuka aykırı buldu

AYM, tutuklunun ziyaret hakkının engellenmesini hukuka aykırı buldu
Ziyaretçi hakkı cezaevi yönetmeliği ileri sürülerek engellenen tutuklu Mahmud Sıddık Ecevit'in başvurusunu değerlendiren AYM, ‘özel hayata saygı hakkı’nın ihlali olarak gördü.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Silivri 7 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Mahmud Sıddık Ecevit’in ziyaretçi hakkının engellemesini "özel hayata saygı hakkı"nın ihlali olarak gördü. Silivri'de tutuklu bulunan Ecevit, 3 kişilik ziyaretçi belirleme hakkına dair 16 Temmuz 2019’da idareye başvurdu. İdare, ziyaretçi belirleme hakkına dair mevzuata 60 günlük süre tanındığını ve bu sürenin son bulduğunu ileri sürerek, bir gün sonra başvuruyu reddetti. Bunun üzerine Ecevit, Silivri 3’üncü İnfaz Hakimliğine itiraz başvurusunda bulundu. Kararını 13 Eylül 2019’da açıklayan hakimlik, Ecevit’in talebini kabul etti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da, hakimliğin kararına karşı Silivri Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulundu. Mahkeme, 15 Ekim’de idarenin verdiği kararın usul ve yasaya aykırı olduğuna dair karar vererek, hakimliğin kararının kesin olarak kaldırılmasını istedi.

AYM’DEN İHLAL VE TAZMİNAT KARARI

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Ecevit, bunun üzerine AYM’ye başvurdu. Başvuruyu 4 Temmuz’da değerlendiren AYM, üç kişilik ziyaretçi formunun altmış günlük süre içerisinde doldurulmaya dair yönetmenliğin hak düzenleyici olduğu ve hak düşürücü olarak ele alınmaması gerektiğinin altını çizdi. Hak düşürücü olarak ele alınması durumunda hükümlü ya da tutuklunun dış dünya ile iletişim kurması ve sosyalleşmesinin önüne geçilmiş olacağını ifade eden AYM, bu nedenle özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verdi. AYM, ayrıca hak ihlalinin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.

 AYM, ayrıca Ecevit’in manevi tazminat talebini de kabul ederek, 5 bin TL ödenmesini istedi.

Öne Çıkanlar