Aysel Tuğluk için 'özgürlük' istediler: 500 gündür adalet talep ediyoruz

Aysel Tuğluk için 'özgürlük' istediler: 500 gündür adalet talep ediyoruz
Hasta tutuklu Aysel Tuğluk için 500 gündür adalet talep ettiklerini belirten akademisyen Yasemin Özgün, 'Ağır sağlık sorunları yaşayan Aysel için bir kez daha sesimizi yükseltiyoruz' dedi.

Ankara Kadın Platformu, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve demans teşhisi konulmasına rağmen 500 gündür tahliye edilmeyen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk için Mülkiyeler Birliği’nde açıklama yaptı. Toplantıda, "Aysel Tuğluk demans teşhisine rağmen 500 gündür tahliye edilmiyor" pankartı açıldı.

Açıklamada konuşan akademisyen Yasemin Özgün, Aysel Tuğluk hakkında 2021 yılı Şubat ayında Seka Devlet Hastanesi’nde demans teşhisi konulduğunu hatırlattı. Tuğluk’un her geçen gün hastalığının ilerlediğini ancak Adli Tıp Kurumu (ATK) 3’üncü İhtisas Kurulu tarafından "cezaevinde tek başına hayatını idame ettirebilir" raporu verildiğini aktaran Özgün, Tuğluk hakkında 22 Haziran’da hazırlanan son raporun da objektiflikten, bilimsellikten uzak olduğunun altını çizdi.

'ATK'NİN GÖREVİ ERKEK YARGIYI ESAS ALMAK DEĞİL'

ATK tarafından son hazırlanan raporda da sağlık örgütlerinin görüşlerinin dikkate alınmadığını belirten Özgün, "Bizler buradan bir kez daha belirtiyoruz ki;  ATK’nin Aysel Tuğluk için hazırladığı raporlar, verdiği kararlar siyasi saiklerden bağımsız değildir. Demans kişinin basit gündelik işlerini, yaşamsal gereksinimleri ve kişisel hijyenini başkasının desteği olmaksızın sağlayamayacağı bir duruma doğru ilerleyen, kalıcı nitelikte bozulmaya yol açan bir hastalıktır. ATK bu durumu yok saymaya devam ederek suç işlemektedir. Bu suçu teşhir etmek, Aysel ve tüm hasta tutsakların özgürlüğüne karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. ATK’nin görevi erkek yargıyı, erkek siyaseti esas alarak kararlar vermek değil, gerçeği tüm açıklığıyla ortaya koyarak objektif sonuçlara gitmektir" ifadelerini kullandı.

'VARDIK, VAR OLACAĞIZ'

Tuğluk’un ömrünü kadın özgürlük mücadelesine adadığını ifade eden Özgün, demokrasi, adalet ve özgürlük için mücadele etmekten bir an olsun vazgeçmediği için bugün cezaevinde tutulduğunu belirtti. Özgün, "Kadını siyaset alanında görmeye tahammül edemeyen erkek egemen iktidar, yargı sopasıyla Aysel Tuğluk ve onlarca kadın siyasetçiyi cezaevinde tutarak kadınları susturmayı, sindirmeyi ve evlere kapatmayı amaçladığını çok iyi biliyoruz. Ancak erkek egemen iktidar da şunu çok iyi bilsin ki; vardık, varız, var olacağız" diye konuştu.

'500 GÜNDÜR ADALET İSTİYORUZ'

Dünyanın dört bir tarafından Tuğluk için kadın isyanının yükseldiğini dile getiren Özgün, "Bizler de buradan yükseltiyoruz. Ağır sağlık sorunları yaşamasına rağmen cezaevinde rehin tutulan Aysel Tuğluk için bir kez daha sesimizi yükseltiyoruz. Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsaklar için adalet diyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklama, alkışlarla son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar