Aysel Tuğluk Adli Tıp'a sevk edilecek

Aysel Tuğluk Adli Tıp'a sevk edilecek
Hasta tutuklu siyasetçi Tuğluk’un ağabeyi, kardeşinin kamuoyundaki tepkiler sonrası hastaneye sevk edildiğini belirterek, durumunun her geçen gün kötüleştiğini söyledi.

Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk için Adli Tıp Kurumu (ATK) Üst Kurul’a yapılan itiraz ve Kobane Davası’nın görüldüğü Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine ATK tekrar inceleme yapacak. Demans hastası Tuğluk’un, önümüzdeki hafta içerisinde ATK’ye götürülmesi bekleniyor.  

Hasta tutuklu Tuğluk’un ağabeyi Alaattin Tuğluk, kardeşinin son durumuna dair Mezopotamya Ajansı’na konuştu. Tuğluk’un oluşan kamuoyu sayesinde hastaneye sevk edildiğini kaydeden ağabey Tuğluk, kardeşinin durumunun her geçen gün kötüleştiği bilgisini paylaştı.

‘DURGUNLIK VE UNUTKANLIK VAR, SÖYLENEN ŞEYLERİ TEKRARLIYOR!

 İki hafta önce kardeşini ziyaret ettiğini söyleyen Tuğluk, "Aynı şekilde durgunluk ve unutkanlık var. Konuyu tam anlamıyla devam ettirememe durumu var. Söylenen şeyleri ciddi bir şekilde tekrarlıyor. Yine hareketlerinde bir kararsızlık gördüm. Bütün olayları unutuyor, söylediği şeyleri bir daha söylüyor. Ama fiziksel olarak iyi gördüm. Diğer arkadaşlarına karşı sevecen tavrı vardı. Avukatları yasal girişimlere devam ediyor" dedi.

KAMUOYU ETKİSİ

ATK tarafından verilen ilk kararı eleştiren Tuğluk, ATK’nin yeniden kardeşinin durumunu inceleyeceğini belirtti. Tuğluk, "Kocaeli Seka Devlet Hastanesi’nde de hastalığının teşhisi konulunca, kamuoyunun büyük bir baskısıyla yeniden ATK durumu görüşmek, müşahede altına almaya karar verdi. Arkadaşları ve kadınlar, çağrılar yapıyorlar. Özellikle kamuoyunda bu kadar gündem olduğu için ailemiz adına teşekkür ediyorum. Aysel Tuğluk’un derhal serbest bırakılmasını istiyorum" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

"Demans" tanısı konulan HDP eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, 5 yılı aşkın süredir Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuluyor. Tuğluk, 13 Eylül 2017’de annesi Hatun Tuğluk’u kaybetti. Hatun Tuğluk için Ankara’da yapılan cenaze törenine düzenlenen ırkçı saldırı ardından Tuğluk’un bedeni gömüldüğü yerden çıkartıldı ve memleketi Dersim’de toprağa verildi. Annesinin kaybından ve yaşananlardan kısa bir süre sonra Aysel Tuğluk, sağlık sorunları yaşamaya başladı.  

Sevk edildiği Kocaeli Üniversitesi Hastanesi 15 Mart 2021'de Tuğluk'a demans tanısı koydu. KOÜ Adli Tıp Anabilim Dalı 12 Temmuz'da açıkladığı kesin raporunda ise "Demansın ilerleyebileceğini, cezaevi koşullarında tıbbi destek ve bakımın yeterliliğinde sorun yaşanabileceğini, Tuğluk'un yaşamını bir başkasının yardımı olmaksızın sürdürmesinin mümkün olmadığını, zorunlu ihtiyaçları karşılayamayacağını, infazının ertelenmesi gerektiğini, infaz kurumunda hayatını yalnız idame ettiremeyeceğini" belirtti. Tuğluk daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. ATK, iki saatlik incelemenin ardından "hayatını yalnız başına idame ettirebilir, tedavisi ve düzenli kontrolleri sağlanarak, cezaevinde infazına devam edilebilir" yönünde rapor vermişti. ATK raporu nedeniyle savcılık, infaz ertelenmesi talebini de reddetmişti. Tuğluk'un avukatı Reyhan Yalçındağ, üçüncü bir rapor verilmesi için başvuru yaptı ve Tuğluk 21 Aralık’ta yeniden hastaneye sevk edilmişti. Hastaneye sevkinin ardından Tuğluk’un durumu ATK tarafından bir kez daha incelenecek.

Tuğluk’un kötüleşen sağlık durumuna karşı başlatılan imza kampanyasına uluslararası ve ulusal alanda birçok destek gelirken, Tuğluk’un tahliye edilmesi için çağrılar yapılıyor.

Öne Çıkanlar