Seçim tarihi için tahminde bulunan Babacan: Ortak aday, altı genel başkandan birisi de olabilir

Seçim tarihi için tahminde bulunan Babacan: Ortak aday, altı genel başkandan birisi de olabilir
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 'Kasımda açıklanacak bir tarihte seçimin olabileceği ile ilgili biz, teşkilatlarımıza ‘hazır olun’ dedik' açıklamasını yaptı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, cumhurbaşkanı seçimleri için ortak adayın altı genel başkanda birisi olabileceğini belirterek, "Mutabakat gerekiyor" dedi. Seçim tarihi için tahminde bulunan Babacan, "Kasımda açıklanacak bir tarihte seçimin olabileceği ile ilgili biz, teşkilatlarımıza ‘hazır olun’ dedik" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Özlem Gürses'in YouTube kanalına konuk olan Ali Babacan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

SEÇİM TARİHİ İÇİN KASIM AYI TAHMİNİ

Açıklamasında seçim tarihine ilişkin tahminde bulunan Babacan, "Biz, teşkilatlarımıza her an seçim olabilirmiş gibi hazır olmalarını konusunda uyarıyoruz. Ama artık nisan ayının sonuna geldik. Yarın 1 Mayıs. Şu anda seçim kararı alınsa, bu haziran sonu, temmuz başı olur ve yazın ortasında seçim yapmak Türkiye’de çok şey değil. İnsanlar tarlada, yaylada, tatilde. Sıcakta kampanya yapmak zor. Dolayısıyla biz, bu yaz aylarında bir seçim artık beklemeyiz ama eylül, ekimle beraber havalar makulleşip, kasımda açıklanacak bir tarihte seçimin olabileceği ile ilgili biz, teşkilatlarımıza ‘hazır olun’ dedik. Ama bu sadece bir tahmindir" ifadelerini kullandı.

'A PLANI, MASANIN TEK BİR CUMHURBAŞKANI ADAYI ÇIKARTMASI'

"Bizim önümüzdeki seçimlerde gerçekten demokrasimiz için bir ölüm kalım meselesiyle karşı karşıya olduğumuzu önce bir anlamamız gerekiyor" diyen Babacan, "Ve bu seçimleri kazanmak şart. Birinci turda cumhurbaşkanlığını açık ara ile kazanmak ve Meclis’te anayasayı değiştirecek bir çoğunluğu sağlamak; seçimi kazanmayı ben böyle tanımlıyorum. Ve şu anda hiçbir partinin tek başına böyle bir sonucu elde etme imkanı, ihtimali yok. Yani tek bir parti çıkacak, açık bir farkla cumhurbaşkanlığını kazanacak. Erdoğan yapabildi mi 2018’de, yapamadı. MHP’yi yanına katmasa yapamıyordu… Bu gerçek ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Babacan, şöyle devam etti: "Ben, bu altılı masada hem son toplantımızda hem de önceki toplantımızda genel başkanlara bunu tekrar tekrar ifade ettim… 2018’de bir Millet İttifakı kuruldu ama ortak bir aday konusunda uzlaşma sağlayamadılar. Her parti kendi adayını çıkarttı. Sonuç, ülke tam beş yıl kaybetti. Dolayısıyla bizim A planı dediğimiz, o masanın mutlaka uzlaşma ile tek bir cumhurbaşkanı adayı çıkartması."

'ORTAK ADAY GENEL BAŞKANLARDAN BİRİSİ OLABİLİR'

İsim bazında hiç konuşmadıklarını belirten Babacan, "Partimiz içinde dahi isim bazındaki görüşmelere tartışmalara ben rıza göstermiyorum" dedi. Babacan, "Ortak aday, altı genel başkandan birisi de olabilir. Mutabakat gerekiyor" diye konuştu.

"Bu altı partiden bir tanesi bir noktada ‘ben yokum’ derse değişebilir" diyerek açıklamasını sürdüren Babacan, şunları ifade etti:

"Ya da mesela ortak cumhurbaşkanı adaylığı konusunda mutabakat sağlayamayabiliriz. İş öyle bir noktaya gelir ki partilerden birisi, ‘Ben kesin kabul etmiyorum’ der. Beşe bir kalınabilir. Öyle bir şeyler olabilir. Buradaki A senaryosu, altılı masanın devamı, altılı masanın mümkünse bir ittifaka evirilmesi bizim için en azından, biz bunu önemsiyoruz. Yani bir ittifak perspektifi ile bu çalışmalara biz katkı veriyoruz. Sonunda ittifak olur olmaz, ayrı. Mesela ortak aday için ittifak da şart değil. Bazen o da karıştırılıyor."

Öne Çıkanlar