BAE: Türkiye ile ekonomik ortaklıkta yeni bir dönem başlatıyoruz

BAE: Türkiye ile ekonomik ortaklıkta yeni bir dönem başlatıyoruz
BAE Ekonomi Bakanı Mari, Türkiye ile BAE arasında sürdürülebilir ekonomik ortaklıkta yeni bir dönem başlattıklarını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tuk el-Mari, ülkesi ile Türkiye arasında güçlenmeye devam eden ekonomik ilişkilerin, "farklı alanlarda yeni ortaklıklar kurma yönünde büyük fırsatlar sunduğunu" belirtti.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberine göre Mari, Dubai'de düzenlenen Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının ardından Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

BAE ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenerek devam ettiğini söyleyen Mari, bunun ticaret ve yatırım başta olmak üzere çeşitli sektörlerdeki farklı alanlarda yeni ortaklıklar oluşturma yönünde büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Türkiye ile BAE'nin ekonomi, ticaret ve yatırımın hemen hemen tüm alanlarında güçlü ortaklıklarla birbirine bağlı olduğunu belirten Mari, "Bugün de iki ülke arasında sürdürülebilir ekonomik ortaklıkta yeni bir dönem başlatıyoruz" dedi.

Haberde ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020'de korona virüsü (Covid-19) salgınına rağmen 2019'a göre yüzde 21 artış gösterdiği, 2021'in ilk yarısında da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 arttığı kaydedildi.

TİCARET HACMİ ARTIRILACAK

WAM'ın haberine göre, BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sani ez-Zuyudi ve Bakan Muş'un katılımıyla gerçekleştirien Türkiye-BAE Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında, iki ülke arasında petrol dışındaki ticareti çeşitlendirme ve ticaret hacmini artırmaya yönelik bir çalışma planı üzerinde mutabakat sağlandı.

BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zuyudi, "Türk ürünlerinin Orta Doğu, Asya ve Afrika ülkelerine ulaşması açısından BAE'nin köprü görevi görebileceği gibi BAE ürünlerinin de Avrupa ve bazı Asya ülkelerine ulaşması yönünde Türkiye'nin önemli bir pazar olduğunu" söyledi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ve BAE ilişkileri Libya başta olmak üzere farklı alanlarındaki politikaların çakışması nedeniyle gergindi. "15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmak"la suçlanan BAE ile Türkiye, Libya'daki iç savaşta farklı tarafları desteklemişti.

BAE'nin İsrail'le imzaladığı "normalleşme" anlaşmasına da Türkiye'den tepki gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ağustos 2020'deki açıklamasında "Filistin'e yönelik adım yenilir yutulur bir adım değil. Dışişleri Bakanı'ma talimat verdim, Abu Dabi'yle ilişkileri askıya alma ve büyükelçimizi çekme gibi adımlar atabiliriz" demişti.

Ayrıca BAE, 2017'de Katar'a ambargo uygulayan ülkeler arasında yer alırken Türkiye, Katar'a destek vermişti. BAE ve diğer Körfez ülkeleri ile Katar ilişkilerindeki yumuşamanın ardından BAE-Türkiye ilişkilerinde de aynı süreç başladı. 18 Ağustos 2020 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'la Beştepe'de görüşmüştü.

Öne Çıkanlar