BAE, Türkiye’nin de dahil olduğu ‘gri listeye’ alındı

BAE, Türkiye’nin de dahil olduğu ‘gri listeye’ alındı
Mali Eylem Görev Gücü, Birleşik Arap Emirlikleri’ni ‘gri listeye’ aldığını açıkladı. Listede ‘kara para aklama’ ve ‘terör finansmanı’ konusunda yetersiz görülen 23 ülke bulunuyor

Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü (FATF) geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamayla, kara para aklama ve terör finansmanı konusunda yeterli ilerleme kaydetmediği gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ‘gri listeye’ aldıklarını açıkladı.

FATF tarafından yapılan açıklamada, BAE’nin gözlem sürecinde, ‘kara para aklama’ ve ‘terör finansmanı’ konularında "gözle görülür ilerleme" kaydettiği ancak bu ilerlemenin "yeterli" olmadığı gerekçesiyle ‘gri listeye’ alındığı belirtildi. BAE Ocak ayında FATF tarafından gözlem sürecine alınmıştı.

BAE yetkilileri, duruma ilişkin yaptıkları açıklamada kara para aklama ve terör finansmanı konusundaki geliştirilmesi gereken konularda FATF ile koordineli bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

BAE Para Aklama ve Terör Finansmanıyla Mücadele Ofisi tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"BAE, FATF’nin bulguları ve BAE Ulusal Eylem Planı çerçevesinde, uluslararası ortaklarıyla koordineli çalışmalarıyla, suçluları ve yasadışı finans bağlantılarını tespit etme, dağıtma ve cezalandırma çalışmalarına devam edecek."

'GRİ LİSTE' NEDİR?

FATF’nin gri listesinde aralarında geçtiğimiz ayında Türkiye’nin de eklendiği 23 ülke bulunuyor.

Gri listede, ‘kara para aklama’ ve ‘terör finansmanıyla mücadele’ konusunda eksikleri bulunan ülkelerin yakın gözlem altında tutulması öngörülüyor.

Kuruluşun, İran ve Kuzey Kore gibi bu konularda işbirliğine yanaşmayan ülkelerin bulunduğu bir ‘siyah listesi’ bulunuyor.

Öne Çıkanlar