BAE ve Katar’dan İran kararı

BAE ve Katar’dan İran kararı
‘İran bizim için önemli bir ülke ve bizim komşumuz.’

İran ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında Irak toprakları üzerinde yaşanan askeri operasyon ve Ukrayna uçağının bu operasyonlar sırasında ‘kazayla’ düşürülmesinin ardından İran hava sahasının güvenliği tartışılırken, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli birçok şirket İran hava sahası üzerindeki uçuş güzergahını değiştirmedi.

ABD’nin İranlı komutan Kasım Süleymani suikast kurarak öldürmesine yönelik misilleme saldırısı sırasında İran ordusunun Ukrayna Havayolları'na ait bir yolcu uçağını 'yanlışlıkla' düşürmesi sonrası Avrupa ve Asya merkezli birçok uluslararası sivil havacılık firması İran hava sahası üzerinden uçmayı durdurmuştu.

BAE: AKSATMADAN DEVAM EDİYORUZ

Son yıllarda filosunu genişleten Emirates, Katar, Etihad, Flydubai ve Kuveyt havayolları gibi şirketlerin son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilendiği ancak her türlü önlemi alarak İran üzerinden Asya ve Avrupa kıtasını bağlayan uçuşlardaki rotasını kullanmaya devam edeceği açıklandı.

Emirates Havayolları Başkan Yardımcısı Adil al-Ghaith, İran hava sahasının bölgedeki firmalar için oldukça önemli olduğunu belirterek, Irak ve İran'ın 10 farklı şehrine gerçekleştirdikleri günlük seferlerine aksatmadan devam ettiklerini söyledi. Son 10 senede hızla büyüyen Emirates Havayoları dünyanın en büyük uçak filolarından birine sahip.

KATAR: İRAN BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜLKE VE KOMŞUMUZ

Euronews’in haberine göre Katar Havayolları tepe yöneticisi (CEO) Akbar al-Baker ise, "İran üzerinden uçmaya devam edeceğiz. İran bizim için önemli bir ülke ve bizim komşumuz. Ayrıca İran'daki vatandaşlara hizmet etmek istiyoruz" diye konuştu.

KÖRFEZ KRİZİ SIRASINDA İRAN

Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar başta olmak üzere Basra Körfezi kıyısındaki birçok Arap ülkesi Asya, Avrupa, Afrika, Türkiye ve Rusya arasında yapılan transit uçuşlar için önemli bir konumda bulunuyor. Birçok havacılık şirketi Avrupa'dan Uzak Doğu ve Orta Asya'ya giden uçuşlarında bu ülkelerde aktarma yaparak İran hava sahasını kullanıyor.

Körfez ülkelerinden Katar ile bölgedeki diğer ülkeler arasında 2017 yılında patlak veren "ekonomik yaptırım" krizi sonrası Doha yönetiminin Tahran ile olan ilişkileri daha da güçlenmişti.

5 Haziran 2017’de, Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, sabah saatlerinde Doha hükümetiyle diplomatik ilişkilerini sonlandırdığını ve hava sahalarını Katar'a kapattıklarını açıklamıştı. Söz konusu ülkeler gerekçe olarak Katar yönetiminin terör örgütlerini desteklediğini öne sürmüştü.

Öne Çıkanlar