Bağcan: Ömrüm maddi sıkıntılar içinde geçti

Bağcan: Ömrüm maddi sıkıntılar içinde geçti
Selda Bağcan, 4 Temmuz'da özel bir konserle dinleyicilerinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

BKM’nin organizasyonuyla 4 Temmuz’da Denizbank Açıkhava Konserleri’nde sahneye çıkacak olan Selda Bağcan, hayranları için özel bir konser hazırladı. Bağcan, şarkılarını konserinin birinci bölümünde 40 kişilik senfoni orkestrasıyla, ikinci bölümündeyse Bomm Pam Grubu ile seslendirecek. Müzik çalışmalarına Unkapanı Plakçılar Çarşısı’ndaki ofisinden devam ettiren Bağcan, HT Magazin'den Mehmet Çalışkan'ın sorularını yanıtladı.

Hayattan istediklerinizi ne ölçüde aldınız, hayallerinizi ne ölçüde gerçekleştirdiniz?

-Aşağı yukarı bütün hayallerim gerçekleşti. Hayatımdan memnunum. Hayattan zevk almasını bilen, pozitif biriyim.

Gençken de hep pozitif biri miydiniz yoksa bu olgunluğun getirdiği bir durum mu?

-Gençken de böyleydim. Biliyorsunuz başıma çok iş geldi. Üç kere hapis yattım. Hapisliği de gördük, iyi oldu. Herkese tavsiye ederim. (Gülüyor)

Yurtdışında keşfedilmenizin kıvılcımı nasıl çakmıştı?

-Müzik festivallerine katılıyordum. O festivallerde seslendirdiğim ‘İnce İnce Bir Kar Yağar’, ‘Yaz Gazeteci’, ‘Yaylalar’ ve ‘Mehmet Emmi’ türküleri çok beğenildi. Bu türküler şimdi bütün dünyada dinleniyor ve ünlü DJ’ler tarafından remiksleri yapılıyor.

Yurtdışında sadece Türklere değil yabancılara da konserler vermenizden, türkülerinizin diskolarda çalınmasından ve remikslerinin yapılmasından dolayı şu an dünyada en ünlü Türk sanatçısı sizin olduğunuzu düşünüyorum. Fakat siz dünyaca ünlü olma yönünüzü hiç dile getirmiyorsunuz. Neden?

-Ayıp olur diye. Mütevazılıktan.

Olduğunuz durumu dile getirmek neden ayıp olsun?

-Bilen biliyor zaten. Bir kere de ben söylemeyeyim. Üstüne üstüne gitmek gibi olmasın isterim ama Zeki Müren derdi ki: ‘Mütevazı olduğunu söyleme, gerçek sanırlar.’ Her sanatçı biraz bir parça megalomandır. Ben de öyleyim, ne yapayım?

‘HAK ETTİĞİM KONUM İÇİN GEÇ KALDIM’

Kariyerinizde hak ettiğiniz konumda olduğunuza inanıyor musunuz? Yoksa...

-Dünyada ünlü olduktan sonra hak ettiğim konumda olduğuma inanıyorum ama bunun için çok geç kaldım. Daha önce de olabilirdim.

Bunun nedeni biraz da siz değil misiniz?

-Bunun nedeni yasaklı yıllardı. Ben ne yapsaydım?

Amiyane tabirle ifade edeyim. Kendinizi pek pazarlayamadığınızı düşünüyorum.

- Devletin kanalında 20 yıl yasaklı olunca, gazeteler de yer vermedi.

Maddi sıkıntı yaşıyor musunuz?

-Bütün ömrüm maddi sıkıntılar yaşayarak geçti. Son birkaç yıldır rahatladım. Onun nedeni de dijital platformlardan para alabilmemdir.

-Teliflerinizi yeterince alabiliyor musunuz? Telif gelirleriniz ne kadar?

Youtube’dan insanlar bizi dinledikçe, para geliyor.

Sizi en çok ne kızdırıyor?

-Söz verip de yapmayanlar, yalan söyleyen insanlar beni çok kızdırıyor. Unkapanı’nda da çoktur böyleleri. Şimdi albümler de peynir ekmek gibi satılmadığı için tahsilat sorunları oluyor. Gerçi sattığı dönemleri de biliyoruz. "Hep bana hep bana" der ve insanı inim inim inletirlerdi.

Parayla ilgili kurduğunuz en büyük hayal ne olabilir?

-Özel bir uçağım olması dermişim. Bana hep bu kadar çalışmaya ‘Sizin özel uçağınız olması lazım’ diyorlar. Ne özel uçağı yahu? Tarifeli uçaklara biniyoruz. ‘Bari helikopter kirala diyorlar’ ama hayatta olmaz, çok korkarım.

En büyük lüksünüz nedir? Örneğin bir tekne kiralayıp mavi tura çıkıyor musunuz?

-Mavi tura asla çıkmam. Beni güneş çarpar. En büyük lüksüm tuhaf tuhaf adları olan süslü püslü yemekler yemek.

47 yıllık kariyeriniz süresince dünya ve Türkiye’de her şey değişti. Siz de kendinizi bugüne kadar taşıma başarısı gösterdiniz. Bunun ana nedeni nedir?

-Öncelikle ses. Sonrasında da duruş. İnsanlar duruşa çok önem veriyor. Ben ömrümün hiçbir döneminde zikzak yapmadım. O şekilde yaşamadım. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)

Öne Çıkanlar