Reuters: 'Bağdadi'nin yardımcısı Türk istihbaratının yardımıyla yakalandı'

Reuters: 'Bağdadi'nin yardımcısı Türk istihbaratının yardımıyla yakalandı'
İddiaya göre Türkiye'de gözaltına alınan Casim, askeri uçakla Irak'a gönderildi.

Irak'ın, IŞİD liderlerinden Sami Casim'i Türk istihbaratının yardımıyla yakaladığı önü sürüldü. Geçmişte Bağdadi'nin yardımcısı olan Casim, IŞİD'in şu anki liderinin de sağ koluydu.

Reuters'a konuşan Iraklı güvenlik kaynakları, IŞİD'in hayattaki en üst düzey liderlerinden biri olan ve ve örgütün mali işlerini yürüten Sami Casim'in Türk istihbaratının yardımıyla yakalandığını açıkladı.

Türkiye’den konu ile ilgili şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

Irak hükümeti dün IŞİD lideri Ebu İbrahim el Haşimi el-Kureyşi'nin yardımcısı Casim'in "Yurtdışında düzenlenen özel bir operasyonla" yakalandığını duyurmuştu. Açıklamada, Casim'in nerede ve ne zaman yakalandığına dair bilgi verilmemişti. Casim, 2019 yılında ABD operasyonuyla öldürülen IŞİD'in kurucusu Ebubekir el Bağdadi'nin de yardımcısıydı.

'TÜRKİYE'DE GÖZALTINA ALINDI'

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yerel güvenlik kaynağı ve Iraklı iki güvenlik kaynağı, Casim'in Suriye'nin kuzeybatısında saklandığını ve yakalanmasında Türk istihbaratının büyük rol oynadığını belirtti.

Iraklı iki güvenlik kaynağı, sınırın diğer tarafına geçmesi sağlanan Casim'in kısa süre sonra Türkiye'de gözaltına alındığını söyledi. Üst düzey yerel güvenlik kaynağı ise Casim'in yakalanmasına Suriye'nin kuzeybatısındaki Türkiye destekli güçlerin de yardımcı olduğunu ifade etti.

'TÜRKİYE'DEN ASKERİ UÇAKLA GÖTÜRÜLDÜ'

Iraklı kaynaklar, gelecekteki operasyonları tehlikeye atmak istemedikleri için Casim'in ne zaman yakalandığına dair bilgi veremeyeceklerini belirtti. Iraklı güvenlik kaynakları ayrıca, Casim'in Türkiye'den Irak'a askeri uçakla götürüldüğünü aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, "IŞİD'in terör operasyonlarının finansmanının yönetilmesinde" kilit rol oynadığını belirttiği Casim hakkında bilgi verenlerin 5 milyon dolarla ödüllendirileceğini duyurmuştu. (DW Türkçe)

Öne Çıkanlar